Byggavtal & Löner
Byggnads om LAS-uppgörelsen: ”Har hanterats illa från början”
Publicerad: 22 juni 2022, 12:01
Johan Lindholm, förbundsordförande i Byggnads, är kritisk till LAS-överenskommelsen.
Foto: Nicklas Thegerström
LO, PTK och Svenskt Näringsliv har signerat det så kallade huvudavtalet, som ligger till grund för förändringarna i Lagen om anställningsskydd (LAS). Byggnads är ett av förbunden som ställt sig utanför överenskommelsen och förbudsordförande Johan Lindholm är kritisk till förändringarna som görs.
Det var i juni som riksdagen gjorde lag av parternas förslag till trygghetsöverenskommelse, även kallad LAS-uppgörelsen. Den nya lagen träder i kraft den 1 oktober. Nu har LO, PTK och Svenskt Näringsliv signerat avtalet, som bland annat innebär att ett nytt offentligt studiestöd införs för etablerade på arbetsmarknaden. Avtalet innebär också att fler undantag får göras vid turordningen vd arbetsbrist.
Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande, är kritisk till avtalet.
– Det är självklart att anställda ska ha rätt till utbildning och omställning. Det tjänar hela samhället, arbetsmarknaden och inte minst arbetsgivarna på. Därför är det orimligt att Sveriges arbetstagare ska behöva betala med sin anställningstrygghet för att få någonting som borde vara en självklarhet, säger Johan Lindholm i ett pressmeddelande och fortsätter:
– I en tid då vanligt folk ropar efter mer trygghet så är det här sällsynt tondövt. Förslaget innebär en urholkning av anställningstryggheten och är ett historiskt misstag. Att tillåta arbetarfientliga partier som C och L diktera villkoren inom arbetsmarknadspolitiken får ödesdigra konsekvenser. Det här har hanterats illa från det att utredningen tillsattes till där vi är i dag.
Han menar att det är en stor svaghet att arbetarrörelsen är splittrad i något så grundläggande som arbetstagarnas anställningstrygghet.
– Svenska modellen innebär att fackförbund träffar överenskommelser med sin motpart. Men att politikerna trär överenskommelsen som en tvångströja över samtliga branscher är helt galet och vittnar om brist på förståelse för hur arbetsmarknaden fungerar. Vi måste komma ihåg att det är där grundfelet ligger, säger han.