Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Byggnads om topplönerna: "Det är bra med lönespridning"

Publicerad: 6 mars 2008, 13:43


Bygglöner över 30 000 kronor i månaden. Det tycker Byggnadsarbetareförbundet är bra.
-Vi är ett av få fackförbund som tycker att det är bra med lönespridning. Vårt prestationslönesystem kan ge bra lön, sedan ligger tidlönerna lite efter, säger Hans Tilly, Byggnads ordförande.

Branschens grundlön, 109 kronor i timmen, ger en månadslön på knappt 19 000 kronor medan golvläggarna som toppar listan tjänade 34 000 kronor i månaden.

Byggarbetsgivarna och facket är överens om att det är okej med lönespridning. Byggnads är dock noga med att alla i ett arbetslag ska ha lika mycket betalt.
Nyligen har parterna kommit överens om de ekonomiska förutsättningarna för prestationslön. Villkoren ser olika ut för varje län.
Men varför ska en östgöte tjäna mycket mer än en smålänning? Hans Tilly börjar förklara varför lönerna i Östergötland stigit. Själva principen med olika löner är tradition och ses av många som given.

-Vi accepterar att man inte har lika lön, de kan skilja mellan företag och regioner och fungerar som stimulans, säger Hans Tilly.
Löneutvecklingen för byggnadsarbetarna var 2,1 procent under 2005.

-Vi kan konstatera att vi håller ungefär vad vi var överens om i avtalsrörelsen, säger Has Tilly.

FREDRIK KARLSSON

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.