Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Byggnads söker ny inkomstgaranti

Publicerad: 27 januari 2012, 08:40

Förbundet slopade garantin 2010 eftersom den blev för dyr. Redan nu finns det privata alternativet Jobbgarant.


Byggnads arbetar för att ta fram en ny inkomstförsäkring för sina medlemmar. Förbundsordförande Hans Tilly säger att medlemmarna efterfrågar en sådan försäkring.

Hans Tilly går inte in på några detaljer. Men han säger:
– Vi har haft en inkomstförsäkring för våra medlemmar och tittar nu på en annan form av inkomstförsäkring.

Byggnads hade en inkomstförsäkring som täckte upp så att den som blev arbetslös fick 80 procent av lönen, trots att a-kassan för de flesta gav betydligt mindre.

Försäkringen introducerades 2007 men slopades redan tre år senare eftersom den blev ungefär dubbelt så dyr som beräknat. Försäkringen ingick i ett ramavtal mellan LO och Folksam. Nu söker Byggnads en ny lösning.

I väntan på den kan byggnadsarbetare teckna inkomstförsäkring hos företaget Jobbgarant. Företaget lanserades i höstas och erbjuder inkomstförsäkring, karriärhjälp och rättshjälp och hoppas bli ett alternativ till landets fackföreningar.

Jobbgarant vill inte avslöja hur många som tecknat dess försäkringar, men Karl Wallin, som grundade företaget tillsammans med Johnny Swensson, berättar att intresset är störst inom tjänstesektorn.

– Men vi har också ett antal kunder inom byggbranschen, säger han.

Karl Wallin säger att flesta som vänder sig till Jobbgarant främst är intresserade av inkomstförsäkringen, något som bara vissa fackliga organisationer erbjuder.

Hans Tilly på Byggnads tror inte att Jobbgarant kan bli ett alternativ för Byggnads medlemmar.

– Jag har svårt att se vad byggnadsarbetare och andra stolta yrkesutövare skulle få i utbyte av Jobbgarants smala erbjudande. Ett fackförbund är så mycket mer än olika typer av försäkringar – det handlar framförallt om möjligheten att kunna påverka sina arbetsvillkor och sin arbetsmiljö, säger han.

Men Karl Wallin är övertygad om att även byggnadsarbetare kan tilltalas av Jobbgarants erbjudanden.

– I dagens generation är det många som inte är med i facket. Det är ingen självklarhet längre. Man är kanske inte intresserad av den kollektiva kampen men vill ändå känna att privatekonomin är tryggad, säger han.

FYRA LÖFTEN
Jobbgarantin från Jobbgarant innebär att den som harv varit arbetslös i tre månader ska ha fått minst fem förslag på jobb att söka. Om Jobbgarant inte lyckas presentera fem relevanta jobb får man i stället 5 000 kronor.

Karriärhjälpen innebär att man får hjälp med att skriva ett CV och göra upp en karriärplan. Man får också hjälp med att granska anställningsavtal.

Rättshjälpen är en försäkring där man får hjälp av en arbetsrättsjurist till ett maxbelopp av 300 000 kronor. Självrisken är 20 procent.

Inkomstförsäkringen kan tecknas för ett halvår eller ett år. Den ger 80 procent av lönen och täcker det som överskrider a-kassans maxbelopp på 18 700 kronor.

ELIN BENNEWITZ OCH BJÖRN DICKSON - red@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News