Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Byggnads utökar sina varsel

Publicerad: 4 april 2016, 10:34

Ytterligare åtta arbetsplatser hos NCC och Peab berörs från den 14 april.

Foto: Johanna Åfreds

Ytterligare åtta arbetsplatser hos NCC och Peab berörs från den 14 april. Rätten för fackliga ombudsmän att besöka arbetsplatserna är enligt Byggnads skälet till utökad konflikt.


Ämnen i artikeln:

ByggnadsNCCPeab

Byggnads ombudsmän har hindrats från att besöka NCCs och Peabs arbetsplatser för att delge facklig information, skriver Byggnads i ett pressmeddelande. Därför utökas varslen till ytterligare åtta arbetsplatser från och med klockan 06.00 den 14 april. Även företaget Lambertsson Kran ingår i varslet. Byggnads skriver även att de ser hindrandet av deras ombudsmän som ”ett direkt angrepp på vår fackliga organisation och våra medlemmar. Ett sådant agerande kan vi aldrig acceptera”.

– Vi ser det som mycket allvarligt att den ena parten i en avtalsrörelse förhindrar den andra parten att träffa sina medlemmar för facklig information. Det strider mot hela den svenska modellen, säger Johan Lindholm, Byggnads ordförande

– Förhandlingarna med Sveriges Byggindustrier är fortsatt tröga trots att medlare nu är inkopplade. BI villkorar allt för att istället tvinga fram månadslöner. Det kan vi aldrig gå med på, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin.

Peab och NCC har ännu inte gett sin syn på saken.

Stridsåtgärderna omfattar total arbetsnedläggelse och blockad av allt arbete som utförs av anställda inom byggavtalets tillämpningsområde på företag och på arbetsplatser.

Se nedan vilka arbetsplatser som valts ut.

Stridsåtgärderna gäller följande arbetsplatser

■ Lgh. Norra Kajen, NCC, Sundsvall
■ Kv. Storken, NCC, Kalmar
■ Mariehöjd 1, Peab, Umeå
■ Kv. Spinnhuset, Peab, Norrköping
■ Brf Hattmakaren Haga, Peab, Karlstad
■ Guldfågeln, NCC, Mörbylånga  
■ Storasjöfallet, NCC, Stockholm
■ Hangaren 3, Peab, Tullinge

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

ByggnadsNCCPeab

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.