söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Byggnads varslar om strejk för installatörer

Publicerad: 12 maj 2023, 08:07

Foto: Pressfoto

Byggnads har inte kommit överens med Installatörsföretagen om ett nytt kollektivavtal och varslar därför om strejk. Det skriver fackförbundet i ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln:

SvepetByggnadsInstallatörsföretagenstrejkByggavtaletkollektivavtal

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


Om inte parterna hittar en lösning kommer Byggnads att ta ut 1 500 yrkesarbetare som går på Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl i strejk den 24 maj. Byggnads skriver i ett pressmeddelande att oenigheterna handlar om avtal kopplade till kryphål gällande anlitande av underentreprenörer, något fackförbundet anser att arbetsgivarsidan är ovilliga att rätta till.

Mer specifikt rör det sig om en text i det gällande avtalet som ersätter Medbestämmandelagen (MBL) om anlitande av underentreprenörer, en skrivelse som varit densamma i 28 år och som enligt Byggnads är mer tillåtande än lagtexten.

– Vi har suttit i veckor och erbjudit den ena kompromissen efter den andra, men motparten säger kategoriskt nej. Villkor dribblas bort i ett gytter av underentreprenörer som inte kollas upp ordentligt innan de anlitas. Här finns en möjlighet att undvika samma misstag som gjort att kriminella fått fotfäste i övriga byggbranschen, men arbetsgivarna verkar helt sakna sjukdomsinsikt, säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare, i en kommentar.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev