Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Byggnads varslar om strejk

Publicerad: 30 mars 2016, 10:07

Byggnads varslar om strejk. Varslet omfattar cirka 60 företag och drygt 2600 medlemmar.


Fackförbundet Byggnads valde på onsdagen den 30 mars, en dag innan Byggavtalet löper ut, att varsla om stridsåtgärder.

– Vi kommer inte fram i förhandlingarna med våra motparter. Därför lägger vi det här varslet, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare på Byggnads.

Enligt ett pressmeddelande är anledningen att man ser det som nödvändigt för att komma till rätta med framtidens utmaningar och man anser att Sveriges Byggindustrier förhalar förhandlingarna om ett nytt Byggavtal. De frågor som Byggnads nämner som framtidsfrågor är: jämställdhet och mångfald, ordning och reda på byggarbetsplatserna genom ett utbyggt huvudentreprenörsansvar, lärlingsfrågorna, hanteringen av nyanlända flyktingar och invandrare och integritetsfrågorna. Byggnads anser också att löneökningar på 3,2 procent är fullt rimligt.

– Vi gick in i avtalsrörelsen med att vi ville utveckla huvudentreprenörsansvaret. Det handlar bland annat om att vi ska ha möjlighet att kolla upp arbetsplatser för att få bort långa och oseriösa entreprenörskedjor, säger Torbjörn Hagelin.

Enligt honom har detta inte fått gehör hos Sveriges Byggindustrier.

– De har bemött oss med att de vill ha påverkan över våra lönesystem och genom att man vill flytta makten över vem man företräder som förtroende vald – att de som exempelvis är skyddsombud – ska vara företagets och inte Byggnads – förlängda arm, säger Torbjörn Hagelin.

Byggnads varsel är lagt i tre steg och omfattar cirka 60 företag och 2 600 av byggnads medlemmar. Det första varslet träder i kraft den 12 april om parterna inte har hittat fram till en lösning före dess. Där efter träder det andra steget i kraft efter en vecka och det tredje efter ytterligare en vecka.

Torbjörn Hagelin har ännu inte sett några reaktioner från Sveriges Byggindustrier men han beskriver relationerna mellan parterna som frostiga.

– De är inte de bästa i dagsläget, säger Torbjörn Hagelin.

Nu ska Medlingsinstitutet kopplas in.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.