Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Byggnads vill ha ettårigt avtal

Publicerad: 11 februari 2010, 11:46

- Vi är inte förvånade över Byggnads krav då de till övervägande del känns igen i LO:s gemensamma avtalskrav, säger Mats Åkerlind, BI:s förhandlingschef och vice vd.


Sveriges Byggindustrier, BI, tog på torsdagen emot Byggnads yrkanden inför 2010 års avtalsförhandlingar.

Byggnads yrkar på att ett nytt Byggavtal ska ersätta de nuvarande Byggnads- och Anläggningsavtalen samt på förändringar i avtalet som är branschspecifika och dessutom på tillägg- och förändringar som härrör från LO:s gemensamma avtalsplattform.

Avtalsperioden ska vara ettårig. BI har nu tjugo dagar på sig att ge Byggnads sitt svar.

Som en konsekvens av 2009 års avtalsförhandlingar tillsattes en partsgemensam arbetsgrupp med uppdraget att utarbeta ett förslag till nytt Byggavtal.

Arbetet inleddes i april 2009 och är nu i slutskedet. Av direktivet till arbetsgruppen framgår att texterna ska vara enkla och tydliga och skapa förutsättningar för färre konflikter och en stärkt konkurrenskraft inom byggsektorn.

- Vi konstaterar med tillfredsställelse att Byggnads är angelägna att slutföra arbetet i arbetsgruppen, fortsätter Mats Åkerlind. Därför är förutsättningarna goda för att vi ska kunna träffa överenskommelse om ett nytt Byggavtal som kommer att medföra ordning och reda i parternas avtalsförhållande.

Byggnads har uttalat att de önskar slutföra förhandlingarna i god tid före 31 mars i samma goda anda som präglat arbetsgruppens arbete.

- Vi delar Byggnads förhoppning om förhandlingar i god anda och vi ska från vår sida göra vad som går för att få ett avtal i hamn före 31 mars, säger Mats Åkerlind.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News