Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

"De fackliga kraven alltför höga"

Publicerad: 14 september 2011, 15:08

Svenskt Näringslivs förhandlingschef Christer Ågren kräver låga lönehöjningar i avtalsrörelsen.


Facken inom industrin har presenterat sina lönekrav: 3,7 procent påökt i ettåriga avtal. Men LO kräver 3,5 procent. Därmed brister redan enigheten inom LO.
Vid sidan av kommer Byggnads vars avtal gäller fram till mars 2013.

Christer Ågren, vice vd och förhandlingschef på Svenskt Näringsliv:
– Löntagarna kom ur finanskrisen med 5 procents högre reallöner. De som har betalat är alla de som aldrig kom in på arbetsmarknaden. Nu är det dags för parterna att teckna ansvarsfulla avtal som gör det möjligt för fler att få jobb.

Christer Ågren tycker att de fackliga kraven är alltför höga med tanke på att mycket pekar på att vi står inför en lågkonjunktur.

– Om facken avstår från att ta ut allt de kan blir det lättare för företagen att anställa och då blir det fler som får jobb. Ett avtal på rimlig nivå gynnar alla på sikt, säger Christer Ågren.

Avtalet mellan Sveriges Byggindustrier, BI, och Byggnads gäller fram till mars 2013. Men redan ett år tidigare går Sekos avtal ut.

– Det faktum att avtalen ligger i ofas i tiden ska inte spela någon avgörande roll, säger Christer Ågren.

Han anser att avgörande när det gäller byggsektorn är om byggfacken kan acceptera den ledande roll som de företag inom industrin som är utsatta för internationell konkurrens har.

– En stor fråga är också om byggsektorn vill fortsätta på vägen mot vanliga avtal. Man har kommit en god bit på väg, säger Christer Ågren.

Tror du att byggsektorn kan nå ett gemensamt avtal för tjänstemän och yrkesarbetare inom rimlig tid?
– Jag vet inte hur lång tid det kan ta. Men det har gjorts bra försök på andra håll, till exempel inom skogsindustrin och verkstadsindustrin. Därför borde det inte vara omöjligt att göra samma sak på byggarbetsmarknaden.

Byggfacken Byggnads, Elektrikerna, Fastighets, Målarna, Seko och Transport har samordnat sig i 6F. Hur bör arbetsgivarna agera med tanke på det?
– Vi ska inte ha några synpunkter på fackens samordning, men det gäller att inte hamna i ett gäng som går in i framtiden baklänges. Med andra ord, ett gäng som inte klarar av att anpassa avtalen så att de blir attraktiva för både företagen och medarbetarna. Gör man inte det kommer LO-förbunden att fortsätta tappa medlemmar och avtalen riskerar att förlora sin representativitet, säger Christer Ågren.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.