Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Dessa är Byggnads krav inför avtalsrörelsen

Publicerad: 11 februari 2010, 12:16

I går beslöt Byggnads avtalsråd vilka krav fackförbundet ska driva i avtalsrörelsen; rådet har fastställt kraven på alla avtalsområden.


Byggnads utbyter i dag avtalskrav med Sveriges Byggindustrier, BI, och inleder avtalsdiskussionerna med BI den 15 mars.

Så här ser avtalskraven ut i sammanfattning:
• Slutföra samtalen om ett nytt byggavtal.
• Överenskommelse om ett lägsta löneutrymme om 2,6 procent beräknad på årsbasis.
• Låglönesatsning på byggstädare.
• Nya regler införs i kollektivavtalet som förhindrar en arbetsgivare att anlita personal från uthyrnings- och bemanningsföretag om det finns personer med företrädanderätt till återanställning som kan utföra arbetet.
• Arbetstidsförkortning med 8 timmar per år med bibehållen lön. Vilket innebär att en byggnadsarbetare har 40 timmars arbetstidsförkortning att ta ut (en extra semestervecka).
• För att arbetslösa byggnadsarbetare inte ska behöva vänta på a-kasseersättning måste arbetsgivaren till den uppsagda arbetstagaren lämna ett korrekt arbetsgivarintyg för att uppsägningen ska bli giltig.
• Att under avtalsperioden upprätta nya ackordslistor för de yrken som ingen revision utförts på de senaste 10 åren.
• Arbetsgivaren ska tillhandahålla fungerande personalutrymmen. Om det i dessa saknas möjlighet att värma mat ska arbetsgivaren betala förrättningsersättning (exempelvis för lunch).
• Arbetsgivaren ska ersätta avgift för tullar, exempelvis trängselavgift.
• Att regelbundna hälsokontroller genomförs minst vartannat år, istället för vart tredje år som det är idag.
• Semesterlönen och semesterersättningen höjs.

– Den tydligaste signalen från avtalsrådet var att slutföra det sedan i våras pågående arbetet med att ta fram ett förnyat och förbättrat Byggavtal. Ett avtal som ska ge ordning och reda, vilket både våra medlemmar och byggföretagen tjänar på. Jag har stora förhoppningar att vi inom en snar framtid tillsammans med arbetsgivarna kan presentera ett nytt byggavtal, säger Torbjörn Johansson, avtalssekreterare i Byggnads.

– Vårt lönekrav, som är på ett år, är ett minsta utrymme på 2,6 procent, säger Torbjörn Johansson.

– Vi driver också en rad andra krav i avtalsrörelsen. Det handlar främst om bemanningsproblematiken, arbetstidsförkortning, nya regler för arbetsgivarintyg vid arbetslöshet, nya ackordslistor för vissa av våra yrkesgrupper och tätare hälsokontroller för byggnadsarbetarna, avslutar Torbjörn Johansson.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News