Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

"Det är ett maratonlopp"

Publicerad: 10 februari 2011, 13:10

Mats Åkerlind säger att det fortfarande finns en del som vill skjuta avtalet i sank.


– Det är lätt att tro att det här är ett 400-meterslopp men det är ett maratonlopp och vi har lång väg kvar, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier, BI.

Inom BI är det Mats Åkerlind som har lett arbetet med att nå ett nytt avtal. Nu, när avtalet har funnits ett par månader, konstaterar han att det är långt kvar innan det nya tänkande som avtalet bygger på har trängt igenom på byggarbetsmarknaden.

– Vi måste ha respekt för att det handlar om gamla förhållningssätt som har funnits i generationer. Det har varit som ett utdraget krig och fortfarande finns det en del, på båda sidor, som vill skjuta avtalet i sank, säger Mats Åkerlind.

Han anser att förväntningarna bland en del arbetsgivare har varit orealistiska.

– Inom Byggnads förbundsstyrelse finns olika åsikter om vad man har skrivit på och bland lokalavdelningarna är bilden ännu mer spretig.

När det gäller utbildningar har det gått ganska bra att förverkliga det nya avtalet. Lönebildningen har varit mer komplicerad.

– Ibland står parterna mycket långt från varandra, arbetsgivaren kan erbjuda lönehöjningar på 1:65 kronor medan Byggnads kanske kräver 20 kronor, säger Mats Åkerlind.

Men det krävs en långsiktig attitydförändring också på arbetsgivarsidan.

– Gammalt groll och gamla föreställningar ligger kvar. En del ser sig som offer, som drabbade av Byggnads. En sådan inställning är inte särskilt konstruktiv.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.