Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Det stormar kring

Publicerad: 14 augusti 2008, 13:45

I Borås har det de senaste två veckorna blåst upp till en mediastorm sedan Borås tidning och samhällsreportern Jan Lindsten beskrivit det låsta förhandlingsläget mellan Byggnads och tre större Boråsföretag. Oenigheten i ackordförhandlingarna har utlöst stupstocksregeln i Byggnadsavtalet. Istället för ackordbaserade månadsinkomster på 27-28 000 kronor har därför byggnadsarbetare månadsinkomster som är 7-8 000 kronor lägre i månaden.Text Staffan Åkerlund


-Jag ställde den kanske lite provokativa frågan till Byggnads ombudsman ”hur ska killarna klara sig på 21 500 kronor i månaden?” och det var detta som utlöste alla reaktioner, säger Jan Lindsten till Byggindustrin.

I fredags i förra veckan, 8 augusti, skrev Lindsten hur byggnadsarbetarna hos Peab kommer att förlora 9 000 kronor per månad genom att Byggnads sagt nej till företagets ackordbud och därmed utlöser stupstocksregeln.

Det förhandlingsbud Peabs förhandlingschef lagt skulle motsvara en förtjänst på 177 kronor, motsvarande 30 800 kronor i månaden.

Stupstockslönen, den som utbetalas när parterna inte är överens, är 124 kronor i timmen.

-Under ett dygn kommer det 50 kommentarer i direkt anslutning till artikeln. Många stödde Byggnads men reaktionerna var i minst samma omfattning en stark reaktion mot Byggnads linje.

-Jag tycker att det har hänt någonting hos allmänheten efter Vaxholm, säger Lindsten som arbetat på Borås Tidning som samhällsreporter i över 20 år.

I fredagsartikeln beskriver Lindsten hur besvikna byggnadsarbetarna på Peabs bygge på Olofsholmsgatan är över Byggnads nej.

”Detta är för djävligt. Jag trodde facket stod på vår sida” sade lagbasen Magnus Johansson till Borås Tidning.

Flera av kommentarerna jämför bygglönerna med sjuksköterskornas.

”Det är ju helt sanslöst att man som byggjobbare kan tjäna så mycket.
Utan utbildning dessutom.
Det är inte kvalificerat arbete de utför. Jämför med sjuksköterskor som tjänar mycket mindre men som ändå måste läsa tre år på högskola för att få jobb”, skriver signaturen ”Lön efter prestation”.

”Stackars byggnadsarbetare, hur ska de klara sig på ”bara” 21 500 kronor i månaden?” undrade signaturen Jenny.

”Att läsa kan alla göra, läkare, sjuksyrra, tandläkare, etc. Att bli en bra praktiker virket dessa jobbare är är svårare. bara för att man har 200 högskolepoäng bakom sig ska inte resultera i bra lön, man måste passa och bli duktig också. En annan sak är ju också att Peab är privat och sjuksyrror får pengar från stat. marknaden styr! sådan är ju verkligheten, då får man hög lön också”, skriver signaturen 08.

”Byggarna borde skämmas. Byggnadsarbetare tjänar, när dagen är slut (inklusive svartjobb) mer än många högre akademiskt utbildade chefer, och här undrar man "hur man ska klara sig", Pinsamt är det, och jag skäms å deras vägnar” skriver signaturen ”Lärare”.

Före Vaxholmskonflikten brukade fackliga konflikter normalt få ett bredare stöd i allmänheten, menar Lindsten.

-Men här är det vanligt folk som reagerar och hör av sig. De köper inte automatiskt den ena sidans beskrivningar. De vill ha fakta och kan jämföra med sin egen situation. I det här fallet ville ju till och med de anställda byggnadsarbetarna som var direkt berörda ha en uppgörelse. Det var fackets ombudsmän som sade nej.

De ämnen som normalt får en hel del kommentarer i tidningen handlar om trafikfrågor, hastighetsbegränsningar eller handlar om jakt och sport.

Förra gången Jan Lindsten väckte så starka känslor spontana reaktioner var när tidningen i början av 1990-talet avslöjade omfattningen och storleken på kommunala tjänstemäns fallskärmar.

Leif Flydén och Hans Arvidsson på Sveriges Byggindustrier har kritiserat Byggnads i Borås. Kostnadsnivåerna Byggnads försöker driva fram är oroande inför en kommande lågkonjunktur, menar de. Men de är också starkt kritiska till att Boråsavdelningen har stoppat försöken i flera företag med mer moderna lönesystem och nya former för resultatlön. Bland annat Skanska och flera mindre företag har fått dessa avtal stoppade..

Onsdagen 13 augusti publicerade Borås Tidning en debattartikel av Leif Flydén och Hans Arvidsson som pläderar för modernare avtal inom byggindustrin. ”Idag tvingas byggföretag lämna bindande anbud på byggprojekt utan att kunna styra över löneskostnaderna”, skriver de.

Jan Lindsten tror att bygglönerna får fortsatt uppmärksamhet under hösten.

I tidigare artiklar har Lindsten beskrivit hur Borås och Södra Älvsborg avviker från andra delar av Västra Götaland. Man har fler konflikter. I Borås har nu tio lokala förhandlingar strandat sedan Byggnads begärt ett tioprocentigt påslag på ackordlönerna.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.