Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Dipart överens med Byggettan

Publicerad: 6 mars 2008, 13:43


AV FREDRIK KARLSSON

Diparts nya lönesystem togs fram tillsammans med personalen och det ska stimulera alla anställda att leva efter företagets kärnvärden. Företagsledningen räknar med att de ökade lönekostnaderna på närmare en halv miljon kronor kommer att betala sig.

Men det stoppades i sista stund.
På Byggettan läste man om lönesystemet i Byggindustrin och begärde förhandling för kollektivavtalsbrott. Facket ansåg att det stred mot reglerna.
Det var bäddat för strid - men slutade med positiva tongångar.
-Jag upplever det som att Byggettan bidragit till att förbättra vårt lönesystem, säger Jens Hoffmann, vd på Dipart.

Hela lönegruppen, med Jens och Mats Hoffmann samt yrkesarbetarna Lasse Lind och Samuel Hansson var på Byggettan där de träffade avdelningens mätningsföreståndare Johan Lindholm. Därefter skedde förhandlingen hos Stockholms byggmästarförening.

Dipart gör mest rot-jobb och därmed tillämpas det så kallade R-avtalet. Enligt lönesystemet skulle grundlönen öka med åldern och en bonusdel läggas på toppen. Problemet var att de hade mixat tidlön och prestationslön på ett sätt som inte var förenligt med avtalet. Bonusen gör att lönen klassas som prestationslön och då kan inte grundlönerna vara differentierade.

Nu försvinner åldersparametrarna, det blir samma grundlön åt alla.
-Det blir justeringar på vår baslön som vi får acceptera men jag är nöjd med helheten. Vi har fått ett upplägg som passar oss riktigt bra, säger Jens Hoffmann utan att vilja gå in på vad det innebär i detalj.

Bonussystemet blir precis så som det var tänkt.

-Våra värderingar styr vårt lönesystem. Jag ville få fokus mot kunden, deras uppfattning om hur Diparts medarbetare uppträtt och utfört sitt arbete ska avspeglas i bonusen. Det tänket köpte Byggettan, säger Jens Hoffmann.

Johan Lindholm:
-Det finns ingen individuell lön i avtalet, inga befattningstillägg eller ålderstillägg. Nu håller det sig inom ramarna för kollektivavtalet så vi är jättenöjda. Vi skulle ha suttit ner tidigare så hade vi sluppit det här, säger Johan Lindholm.
Arbetet med lönesystemet går nu vidare.

-Nu ska vi i lönegruppen sätta oss ner tillsammans med Byggettan för att hitta ett sätt att sjösätta det nya lönesystemet med bonusdelen, säger Mats Hoffmann.

Företaget vill ha en modell för avstämning så att de inte behöver förhandla vid varje projekt.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.