Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Diskussioner om gemensamt infraavtal

Publicerad: 13 januari 2011, 13:44

Yrkesarbetare och tjänstemän får samma villkor om nytt avtal blir verklighet.


Ett nytt infraavtal med lika villkor för yrkesarbetare och tjänstemän. Det är målet för de diskussioner som fack och arbetsgivare har fört i närmare ett halvår. Mellan 15 000 och 20 000 anställda som arbetar med byggande av infrastruktur kan komma att beröras av det nya avtalet.

– Tanken är att tjänstemän och yrkesarbetare ska omfattas av samma förutsättningar och regler, säger Mats Åkerlind, vice vd för Sveriges Byggindustrier, BI.

I diskussionerna deltar BI på arbetsgivarsidan. På arbetstagarsidan deltar Seko, Ledarna, Sveriges Ingenjörer och Unionen.

De som främst kan komma att omfattas av det nya avtalet är anställda som arbetar med infrastrukturbyggande. Just nu är ingenting säkert.

– Det är en mycket komplicerad process och det finns mycket som talar för att vi inte lyckas, säger Mats Åkerlind.

Han ser stora fördelar med ett avtal som ger yrkesarbetare och tjänstemän samma regler.

– Det är ett avtal för framtiden, ett avtal som utgår från att alla människor ska ta sig fram utifrån sina förutsättningar. Väggen mellan yrkesarbetare och tjänstemän försvinner. I dag är det vanligt att yrkesarbetare hålls tillbaka av invanda förhållningssätt och strukturer i avtalen och inte kan utvecklas fullt ut, säger Mats Åkerlind.

Han säger att med det nya avtalet får medarbetare av alla slag mer delaktighet och inflytande. De motsättningar som i dag kan finnas mellan yrkesarbetare och tjänstemän minskar.

För arbetsgivarna hägrar ökad produktivitet när fler begåvade och strävsamma individer kan utvecklas och göra karriär.

– Samtidigt kan det finnas farhågor bland tjänstemännen, säger Mats Åkerlind.

Han nämner som exempel att chefer kan vara oroliga för att förlora sin särställning och att ingenjörer kan fråga sig om en lång utbildning kommer att förlora sitt värde med ett nytt avtal.

– Självklart ska utbildning vara en språngbräda även med ett nytt avtal. Samtidigt måste det vara så att en yrkesarbetare som vidareutbildar sig och utvecklas i sin anställning så småningom kan närma sig en medarbetare som har högre utbildning men som inte utvecklar sin kompetens säger Mats Åkerlind.

Han framhåller att det är många grupper som berörs om ett nytt infraavtal blir verklighet och när många berörs blir diskussionen komplicerad.

Samtidigt talar Mats Åkerlind i optimistiska termer.

– Samtalen går bra och har tagit fart den allra senaste tiden. Någon gång före sommaren bör vi veta om vi har verkliga förutsättningar att lyckas och om allt går i lås skulle vi kunna ha ett nytt infraavtal på plats inom ett år.

Inom tillverkningsindustrin finns så kallade medarbetaravtal sedan många år. Inom byggsektorn har arbetsgivarna närt drömmar åt samma håll i minst tio år. Men inte förrän nu har alltså mer konkreta diskussioner kommit igång.

Medarbetaravtal
På sin hemsida använder Sveriges Byggindustrier, BI, termen medarbetaravtal. Så här skriver BI:
Ett modernt medarbetaravtal kännetecknas bland annat av
• att det är gemensamt för alla medarbetare i sektorn med möjlighet till
- företagsanpassade löneformer och allmänna villkor,
- flexibilitet i arbetstidsregler,
- individuella överenskommelser,
- ökat individuellt inflytande,
- delegerat ansvar,
• fackklubbar med förhandlingsmandat,
• att det är lättläst, begripligt och medför få tvister,
• lägsta godtagbara nivå för lön och allmänna villkor.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.