Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Elkonflikten över men ordstriden fortsätter

Publicerad: 6 mars 2008, 13:43


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

Elektrikerstrejken är slut sedan parterna på söndagskvällen accepterade medlarnas slutbud.

Svenska Elektrikerförbundets förhandlingschef Ronny Wenngren förklarar var det var som fick SEF att avbryta konlikten.

- I det gamla avtalet hade vi rätt att förhandla med nya medlemsföretag utan fredsplikt. Arbetsgivarna krävde en förändring men då ville vi åtminstone ha möjlighet till en rättslig prövning vid oenighet och det fick vi nu.

Björn Tibell, vd för Energiföretagens Arbetsgivareförening (EFA), anser däremot att ändringarna varit rent semantiska och att sakinnehållet är detsamma som i EFAs bud för en månad sedan.

- Så vi har inget att klaga över när det gäller avtalets innehåll, däremot vägen dit.

Det nya avtalet betyder således inte att frid och endräkt råder - tvärtom. Tibell tror på en frän efterdebatt och levererar en verbal käftsmäll.

- Ronny Wenngren har varit ute i media och pratat om att "nu är vi inte utlämnade åt arbetsgivarnas godtycke" och är ju bara rent skitprat. Redan i det gamla förslaget ingick en opartisk skiljenämnd om man inte kommer överens. De har inte pallat det mediala trycket bara, det är därför de ändrat sig.

Att Energiföretagens Arbetsgivareföreing (EFA) anser att konflikten var onödig kan nog Elektrikerförbundet leva med, men att Medlingsinstitutets chef Anders Lindström uttryckte en liknande åsikt i Dagens Industri i helgen har väckt starka känslor. På elektrikernas hemsida ligger en kraftfullt formulerad motattack mot Lindström, titulerad "Fyra fel i tjänsten Anders Lindström".

- Medlarna tycker jag ska hålla sig neutrala. Det är mycket allvarligt när de går ut på det sättet, säger Ronny Wenngren.

Strejken kom bara att omfatta ett 60-tal elektriker under en arbetsdag. Det omfattande sympativarslet på installatörsavtalets område föranledde emellertid Elektriska Installatörsorganisationen (EIO) att lämna in en stämning till Arbetsdomstolen förra veckan, där man vill få en prövning av användningen av sympatiåtgärder riktade mot tredje part.

- Det är ju tillåtet att gå till AD men det är mest fånigt. Vi drog ju tillbaka de varslen och nu är konflikten över. Dessutom kommer de att förlora, kommenterar Ronny Wenngren.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.