Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag08.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggavtal & Löner

En lösning i sikte i Linköping

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

Efter månader av osämja mellan Peab Bostad och Bygg-35an i Linköping ser det ut att finnas en lösning i sikte.

Efter en hel dags förhandlingar i Linköpings gamla polishus - numera Näringslivets hus - var det hoppfulla förhandlare som kom ut i korridoren vid fyratiden.

- Det har varit en givande dag. Jag tror att vi som suttit här är överens i allt det väsentliga men vi har saker vi måste ta med oss tillbaka och fundera på, och likadant är det för de andra, säger Bygg-35ans mätningsföreståndare Roland Johansson.

- Det känns som om vi kommer att kunna lösa det här, och utan att det finns en vinnare och en förlorare. Det känns väldigt skönt.

Även Åke Bengtar, som varit Sveriges Byggindustriers representant vid förhandlingsbordet, var hoppfull.

- Det är som Roland säger, det har varit bra förhandlingar och jag tycker vi har jobbat bra i dag, om vi nu får säga det själva. Det finns lite detaljer kvar, men det ska nog gå att lösa.

Vad en eventuell uppgörelse innebär vill ingen av parterna uttala sig om innan alla punkter är lösta, men det är ingen tvekan om att förhandlingsklimatet blivit betydligt varmare efter de senaste dagarnas snålblåst.

Konflikten handlar i grund och botten om ackordsförhandlingar för tre byggen i Vadstena, Norrköping och Linköping som brutit samman med följden att arbetslagen hamnat på avtalets lägstalön, den så kallade stupstocken. I löneförhandlingarnas aktersvall har en mängd andra konflikter flutit upp, eller som Peab Bostads divisionschef Tomas Anderson uttryckte saken i går:

- Vi är oense om lönen och då blir man väl oense om allt.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.