Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Ett avtal på plats

Publicerad: 8 februari 2012, 12:21

Det nya Tjänstemannaavtalet följer märket från industrins avtal. Men Byggnads och Seko kräver betydligt högre löneutveckling.


Sveriges Byggindustrier, BI, och tjänstemannafacken har skrivit på ett avtal som ger en löneökning med 3,0 procent under fjorton månader. Det motsvarar det så kallade märket, 2,6 procent på tolv månader, som sattes av den internationellt konkurrensutsatta industrin i december.

– Tjänstemannafacken tar ansvar för avtalsrörelsen genom att följa märket, säger Mats Åkerlind på Sveriges Byggindustrier.

Han berättar att en av de svårare frågorna för parterna att enas kring var 2010 års restpost på 0,2 procent till kompetensutveckling.

– Vi landade i att de 0,2 procenten betalas ut som lön.

Tjänstemannaavtalet gäller lön och allmänna villkor för 10 000 tjänstemän knutna till Unionen och Sveriges Ingenjörer. För de 15 000 tjänstemännen knutna till Ledarna gäller avtalet endast allmänna villkor.

BI förhandlar även med Byggnads om Byggavtalet och med Seko om Väg- och banavtalet.

De håller fast vid ett krav på 3,5 procent under tolv månader.

Byggavtalet, som gäller 54 000 byggnadsarbetare, och Väg- och banavtalet, som gäller 5 000 väg- och anläggningsarbetare, löper båda ut den 29 februari. BI och fackförbunden har avstämningsmöten cirka två gånger i veckan under förhandlingsperioden.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.