Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Fack säger upp avtal för Galaxenanställda

Publicerad: 20 januari 2014, 13:39

Byggnads och Seko har sagt upp kollektivavtalet som reglerar anställningsformerna för personer från byggbranschen som får rehabilitering inom Galaxen Bygg.


Sedan mitten av 1980-talet har organisationen Galaxen Bygg utfört förebyggande arbetsmiljöarbete och hjälpt tusentals arbetsskadade och funktionshindrade tillbaka till arbetslivet. I dag har cirka 1700 en Galaxenanställning på företag i bygg- och installationsbranschen.

Att Galaxens verksamhet är bra är Sveriges Byggindustrier (BI) och facken överens om. Det man är oense om är anställningsformerna för dem som anställs genom Galaxen. 2011 tillsattes en arbetsgrupp med representanter för Sveriges Byggindustrier, Byggnads och Seko för att utreda verksamheten, men gruppen lyckades inte hitta fram till en kompromiss om anställningsförhållandena.

Oenigheten gäller främst att fackförbunden vill att en Galaxenanställd ska vara tillsvidareanställd direkt, i dag gäller särskilda regler som gör det möjligt att anställa ett år i taget, och att Galaxenanställda ska tjäna lika mycket som andra anställda på arbetsplatsen, det vill säga att Byggavtalet ska gälla. Facken vill även att deras representanter ska få ersättning för att sitta med i de anpassningsgrupper som finns.

Nu har facken sagt upp avtalet.

Vill du läsa hela artikeln? Du hittar den i Byggindustrin 1/2014 som är ute den 17 januari. Om du är prenumerant kan du logga in under fliken ”För prenumeranter” här ovanför och läsa en pdf-version av tidningen.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.