Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Facken säger upp avtal för Galaxenanställda

Publicerad: 10 januari 2014, 14:56

Fackförbunden Byggnads och Seko har sagt upp det kollektivavtal som reglerar anställningsformerna för personer från byggbranschen som får rehabilitering inom Galaxen Bygg.


Sedan mitten av 1980-talet har organisationen Galaxen Bygg utfört förebyggande arbetsmiljöarbete och hjälpt tusentals arbetsskadade och funktionshindrade tillbaka till arbetslivet. I dag har cirka 1700 en Galaxenanställning på företag i bygg- och installationsbranschen.

Att Galaxens verksamhet är bra är Sveriges Byggindustrier (BI) och facken överens om. Det man är oense om är anställningsformerna för dem som anställs genom Galaxen. 2011 tillsattes en arbetsgrupp med representanter för Sveriges Byggindustrier, Byggnads och Seko för att utreda verksamheten, men gruppen har ännu inte lyckats hitta fram till en kompromiss om anställningsförhållandena.

Oenigheten gäller främst att fackförbunden vill att en Galaxenanställd ska vara tillsvidareanställd direkt, i dag gäller särskilda regler som gör det möjligt att anställa ett år i taget, och att Galaxenanställda ska tjäna lika mycket som andra anställda på arbetsplatsen, det vill säga att Byggavtalet ska gälla. Facken vill även att deras representanter ska få ersättning för att sitta med i de anpassningsgrupper som finns.

Nu har facken sagt upp avtalet.

– Målet är att Galaxenanställda ska bli tillsvidareanställda. Det är vägen dit vi är oense om. Byggnads vill gå direkt till målsättningen, men det kommer inte att fungera, säger Johan Hallberg, Regionchef för BI i Norra Norrland och ansvarig för anpassnings- och rehabiliteringsverksamheten inom BI.

Han menar att det inte kommer att gå att förklara för företagen varför de ska ta den risken att anställa en person med funktionsnedsättning innan de har sett att det fungerar.

Trots att det funnits oenighet kring anställningsform och lön för de Galaxenanställda blev han överraskad av uppsägingen som kom i tisdags förra veckan.

– Ja, jag hade nog förväntat mig någon form av kompromissavtal innan. Det är drastiskt. Det kommer att kunna bli problem för flera fackligt anslutna yrkesgrupper, säger Johan Hallberg.

Ola Månsson, vd i Sveriges Byggindustrier och ordförande för Galaxen, tycker att uppsägningen av avtalet är en stridsåtgärd som slår fel och drabbar alla dem som på något sätt blivit skadade i yrket.

– Vi kan inte fortsätta att placera ut folk om det inte finns ett tryggt avtal. Det blir ett tillfälligt stopp. För att företagen ska kunna ta emot en person måste de känna att de har stöd i ett kollektivavtal, säger Ola Månsson.

Han hoppas att uppsägningen av avtalet inte är ett taktiskt grepp inför en eventuell uppsägning av Byggavtalet. Enligt uppgörelsen från förra året kan Byggavtalet sägas upp under perioden 15–28 februari 2014 om parterna inte lyckas nå en lösning på de så kallade ordning- och redafrågorna.

– Jag hoppas verkligen inte att det finns någon sådan baktanke för det hör verkligen inte ihop. Denna uppsägning drabbar en grupp personer som är under rehabilitering och som inte har med avtalsförhandlingarna att göra, vilket är mycket olyckligt. Men det känns inte bra att det kommer just nu. Jag hoppas att Byggnads och Seko tar tillbaka uppsägningen och tar sitt samhällsansvar och att vi sedan ger manken till och kommer överens i de här frågorna, säger Ola Månsson.

Enligt Byggnads är anledningen till avtalet att sagts upp att man att de anställda i Galaxen ska ha samma villkor och lön som de andra på arbetsplatsen och att man inte ska kunna stapla visstidsanställningar på varandra.

– Det är inga konstigheter. Sveriges Byggindustrier har inte velat gå med på detta och förhandlingarna har pågått länge. Tillslut ser vi tyvärr ingen annan lösning än att säga upp avtalet för att få arbetsgivaren att lyssna på våra självklara krav, säger Johan Lindholm, Byggnads ordförande.

Avtalets uppsägningstid är 14 månader. Johan Lindholm hoppas på en lösning innan dess.

– Det är viktigt att verksamheten som Galaxen bedriver inte hotas och att de anställda får trygghet, säger Johan Lindholm.

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.