lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Facken vill ha hårdare straff

Publicerad: 20 januari 2015, 08:38

Bild 1/3  Fackförbunden er allvarligt på att olyckorna ökar inom byggbranschen. Här lämnar byggnadsarbetarna Fortums bygge i Hjorthagen i Stockholm efter att två deras kollegor mist livet.

Foto: Mattias de Frumerie

Polisen måste börja betrakta olyckor som möjliga brott tycker fackförbunden. De villl ha hårdare straff för brott mot arbetsmiljölagen.

Ämnen i artikeln:

Byggavtaletkollektivavtalarbetsplatsolyckorbyggolyckorfallolyckor

För tredje året i rad genomförde Byggnads i samarbete med IF Metall sin kampanj nolltolerans mot dödsolycker. Inför den gemensamma hearingen i IF Metalls lokaler på Olof Palmes gata i Stockholm hade de båda facken signalerat att de mot bakgrund av att dödsolyckorna ökade 2014 vill se ändrade lagar.

– Jämför med andra yrkesgrupper, exempelvis journalister, sade Johan Lindholm. Hade vi haft liknande antal dödsfall i jobbet för deras del som för byggnadsarbetare hade vi både fått en kriskommission och en snabb utryckning av statsministern.

IF Metalls ordförande Anders Ferbe ser med djup oro på det faktum att olyckorna – och därmed dödsfallen - på arbetsplatserna har ökat.

– Mycket görs bra i dag. Men det räcker inte, säger han.

Arbetsmarknaden ser helt annorlunda ut 2015 än vid den tidpunkt då lagstiftningen kom till.

– Det är därför vi nu fokuserar på nolltolerans mot dödsfall i jobbet och hårdare straff för de som bryter mot arbetsmiljölagstiftningen och en förnyelse och uppdatering av lagstiftningen, säger Anders Ferbe.

Han ser det som skamligt att den svåra olyckan hos Norkalk i Luleå för tre år sedan ännu inte lett till åtal och inte är färdigutredd.

Mattias af Malmborg på LO-TCO Rättsskydd ger Anders Ferbe rätt i att det går för långsamt.  Han beskrev inför hearingen hur LO-TCO Rättsskydd får gripa in på flera nivåer i utredningarna efter svåra arbetsolyckor. Han noterar problem i flera led när dödsolyckor utreds av rättsväsendet.

– Polisen ser ofta den drabbade arbetsplatsen som en olycksplats, inte som en möjlig brottsplats där någon brutit mot arbetsmiljöbestämmelserna och därmed orsakat ett dödsfall eller svår olycka, säger han.

Han ser samma brist hos många åklagare vilket gör att de inte leder förundersökningen på rätt sätt. Där börjar det dock hända saker till det bättre, understryker Mattias af Malmborg och pekar på hur Stockholmspolisen inrättat en särskild polisenhet motsvarande åklagarens för utredningar av arbetsplatsolyckor. Han hoppas att modellen får spridning i övriga landet.

Byggnads ordförande Johan Lindholm nickade instämmande när Ola Månsson, vd i Sveriges Byggindustrier, framhöll betydelsen av ID06 och huvudentreprenörsansvaret som betydelsefulla verktyg i arbetet för säkra arbetsplatser.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev