Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Facket får fortsätta granska upphandlingar

Publicerad: 21 januari 2016, 11:35

Konkurrensverket ger klartecken för Vita jobb-modellen där Byggnads granskat upphandlingar i efterhand.


Ämnen i artikeln:

ByggnadsMalmövita jobb

Det är inte förbjudet att ett ombud, exempelvis en fackförening, får kontrollera om leverantörer har följt avtalen efter en offentlig upphandling. Konkurrensverket har granskat modellen, som kallas för Vita jobb-modellen, och som använts inom bygg i Malmö. De ser inga hinder för att den används. Malmö kommun kan i fortsättningen fortsätta anlita Byggnads för att granska att delar av avtalen följs.

Konkurrensverket poängterar snarare vikten av att uppföljning och kontroller verkligen genomförs. Utan dem får upphandlande myndigheter aldrig klarhet i om de fått vad de har avtalat med leverantören. Det viktiga att veta är dock att det är den upphandlande myndigheten som bär ansvaret för uppföljningen.

– Det juridiska ansvaret för uppföljning av avtal kan inte delegeras, det ligger alltid hos myndigheten. Men inget i upphandlingsreglerna hindrar att själva uppföljningen sker genom att någon annan anlitas, säger Dan Sjöblom, generaldirektör för Konkurrensverket.

I ett pressmeddelande skriver Konkurrensverket även att upphandlingsreglerna inte säger något om vad en leverantör kan göra om den anser att ett visst ombud går utöver sina befogenheter. Eftersom upphandlingen är avslutad får den typen av frågor lösas kontraktsrättsligt. Konkurrensverket avskriver nu ärendet.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

ByggnadsMalmövita jobb

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.