Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

"Facket måste betala olaglig blockad"

Publicerad: 22 juni 2009, 15:10

Gunnar Strömmer och Clarence Craafoord, Centrum för Rättvisa, stämmer Byggnads i svensk domstol för att byggbolaget HGS tvingades i konkurs efter en olaglig blockad.


När byggföretaget HGS i Linköping vägrade skriva på ett kollektivavtal med Byggnads försattes bolaget i blockad. Blockaden pågick samtidigt som Europadomstolen kom med sitt utslag i målet om granskningsarvoden, Evaldsson-målet, som innebar en förlust för svenska staten och gjorde systemet med granskningsarvoden olagliga.
När blockaden slutligen hävdes, ett halvår efter utslaget i Europadomstolen och först efter påtryckningar från arbetsdomstolen, var den ekonomiska skadan för HGS redan ett faktum och bolaget tvingades i konkurs.
"I HGS-fallet är det tydligt att det är Byggnads som gått över gränsen genom att tvinga igenom ett avtal som strider mot Europakonventionen", skriver Gunnar Strömmer och Clarence Craafoord, Centrum för Rättvisa, som är ombud för Henrik Gustavsson, som ägde HGS. Vid tiden för blockaden hade bolaget tre anställda, ingen var medlem i Byggnads och de hade löner och villkor som var bättre än Byggnadsavtalet.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.