Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggavtal & Löner

Facket och arbetsgivarna står bakom ID06

Publicerad: 1 April 2008, 19:40

ID06 har kommit för att stanna. Vad är det som har gjort att alla  lyckats enas kring initiativet? Byggindustrins chefredaktör Staffan Åkerlund ställde frågan till fackets ordförande Hans Tilly och arbetsgivarnas Björn Wellhagen när de tog plats i heta stolen på Nordbygg.


Så sent som i fredags hade 22 000 ID06-brickor delats ut på 1000 företag i byggbranschen. Men frågan om system för identitetskontroll är inte ny för branschen utan har diskuterats under många år. Vad är det som gjort att alla branschens parter nu står bakom initiativet?

- När vi har diskuterat detta förr om åren dök det alltid upp frågor som var mer intressanta för den ena parten än för den andra. Därför hände det inte så mycket. Men de senaste åren har det hänt mycket på arbetsmarknaden som gjort att vi vill ha ordning och reda. Bland annat så har kriminaliteten ökat, säger Byggnadsarbetarförbundets ordförande Hans Tilly.

Hans Tilly och Björn Wellhagen från Sveriges Byggindustrier (BI) frågades ut om ID06 av tidningen Byggindustrins chefredaktör Staffan Åkerlund under Nordbyggmässan. Både Hans Tilly och Björn Wellhagen var eniga om att oseriösa aktörer som lyckas ta marknadsandelar hotar att slå ut seriösa aktörer. De som överlever får svårt att erbjuda sjyssta villkor för sina anställda.

- Svartjobben är inte bara en skattefråga utan påverkar också attraktionskraften för byggsektorn. Det är allvarligt eftersom branschen behöver rekrytera mycket personal, säger Björn Wellhagen.

Alla byggbranschens parter står bakom ID-06, vilket ger initiativet tyngd. Men introduktionen av identitetskorten på arbetsplatserna går för sakta, anser Hans Tilly. Både Wellhagen och Tilly hoppas även på ett snabbt beslut om lagändringar som gör det möjligt för skatteverket att göra oanmälda arbetsplatsbesök och individuella skattedeklarationer.

- Att en hel bransch tycker lika, och många politiker med, borde skynda på lagstiftningen, säger Hans Tilly.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.