Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Fackgrupp för projektledning bildad inom SVR

Publicerad: 6 mars 2008, 13:43


Av Margareta Redlund
Inom den fasta industrin ställs höga krav på projektledarna. Det finns till och med de företag som kräver att projektledaren ska vara certifierad. Något liknande saknas inom byggbranschen. Därför har en fackgrupp bildats inom SVR med uppgift att sprida kunskap och information om projektledning och vilka verktyg och metoder som finns för att få en effektiv och yrkesmässig projektledning.

-Är projektledningen bristfällig riskerar man fördyringar, sämre tekniska lösningar och kvalitetsmissar, säger gruppens ordförande Peter Abrahamson.

- Många byggprojekt är framgångsrika men ibland blir det strul beroende på bristande professionell projektledning. Många som i dag arbetar i projekt är okunniga om projektstyrning och riskmanagement, säger han.

Gruppen heter SVR Fackgrupp Projektledning och har i dag tio medlemmar hämtade från branschens olika aktörer som byggare, konsulter, byggherrar och installatörer.

Från SVRs sida är man glad över den nya fackklubben. En orsak är att SVR anser att den utbildning som finns i projektledning på högskolorna inte är tillfyllest. Det är därför viktigt att den som varit ute några år i yrkeslivet får tillfälle att ta del av de erfarenheter en duktig projektledare har. Här är fackgruppen en viktig kanal.

-Intresset för gruppens arbete är oerhört stort bland de projektledare som finns i byggbranschen och man vill gärna delge omvärlden sina kunskaper, säger Bo Wennerstrand, SVRs vd.

Arbetet i gruppen har redan satt i gång och som bäst planeras nu seminarier, rapporter och marknadsföring.

Riskhantering är ett viktigt kunskapsområde inom projektledning, något som fackgruppen tagit fasta på.

-Till våren ska vi ha ett seminarium om riskhantering med två högaktuella ämnen. Det ena är Turning Torso, som först var tänkt att innehålla bostadsrätter men som sedan blev hyresrätter. Det andra ämnet är trängselavgifter i Stockholm och vad dessa får för politiska och trafikmässiga risker, säger Peter Abrahamsson.

Även SVR Väst, tillsammans med Projektforum-nätverk bygg och CMB (Chalmers), anordnar i februari ett heldagsseminarium om riskhantering i projekt.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.