Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Facklig kritik mot Årets Bygge

Publicerad: 20 mars 2015, 10:47

Nomineringen av Sundsvallsbron till Årets Bygge får kritik

Foto: Torbjörn Bergqvist

Byggnads riktar skarp kritik mot tidningen Byggindustrins prestigefulla utmärkelse Årets Bygge. Facket anser att flera av de nominerade projekten har haft brister i arbetsmiljön.


På måndag den 23 mars koras Årets Bygge 2015 vid en gala på Cirkus i Stockholm. Utmärkelsen syftar till att lyfta väl genomförda projekt där hela byggprocessen har fungerat föredömligt och där resultatet ett projekt med hög kvalitet.

Nu riktar Byggnads kritik mot tävlingen.

– Det är anmärkningsvärt när byggbranschen lyfter fram byggprojekt där det uppenbarligen inte har gått rätt till för de anställda. Ska man lyfta fram ett mönsterprojekt så ska det ha varit en mönsterarbetsplats också, säger Johan Lindholm, Byggnads ordförande.

I ett pressmeddelande pekar Byggnads ut det nominerade projektet Sundsvallsbron, som ett projekt där det bland annat förekommit lönedumpning och underentreprenörer som saknade kollektivavtal. Matilda Ström, pressekreterare på Byggnads, nämner även de nominerade projekten Norra Länken i Stockholm och Väven i Umeå som projekt som inte håller måttet. Hon kan dock inte säga på vilka punkter dessa projekt utmärker sig negativt.

Staffan Åkerlund, chefredaktör för tidningen Byggindustrin och icke röstande sekreterare i Årets Bygge-juryn, tycker att det är naturligt att Byggnads ifrågasätter nomineringarna, men ser inga brister i nomineringsprocessen.

– Inför den här omgången av tävlingen har vi särbedömt säkerhetsarbetet och infört det som en egen bedömningspunkt. Tidigare ingick säkerhet och arbetsmiljö som en del av den allmänna kvalitetsbedömningen, säger Staffan Åkerlund.

Varför har juryn valt att lyfta säkerhetsaspekterna som en egen bedömningsgrund?

– Det är en fråga som behöver uppmärksammas särskilt. Byggbranschen strävar mot en nollvision för arbetsplatsolyckor, säger Staffan Åkerlund.

Kan olycksdrabbade projekt nomineras till Årets Bygge?

– Byggbranschen har större risker än många andra branscher. Priset ska gå till ett projekt med väl genomförd process. Ett tillbud i sig behöver inte vara ett hinder för nominering om man har hanterat detta väl.

Byggnads framför kritik mot att det har förekommit lönedumpning på Trafikverkets projekt Sundsvallsbron. Detta har bland annat uppmärksammats i en tv-dokumentär om projektet.

– Sundsvallsbron är noga utvärderat. Jag ångrar inte nomineringen. Det är ett projekt som har haft många personer på plats, däribland många utländska företag. Det råder delade meningar mellan de avtalande parterna om vad som är lönedumpning. Ibland har Byggnads fog för det påståendet, ibland inte. Ytterst är det en fråga för lagsstiftningen och avtalsparterna. Upptäcker vi att saker strider mot lagstiftningen så påverkar det självklart juryns bedömning, säger Staffan Åkerlund.

Han anser att Byggnads invändningar generellt inte innebär att de har rätt i sak.

Kommer tidningen att ändra rutiner inför nomineringsarbetet på grund av Byggnads kritik?

– Vi gör erfarenheter år från år och drar slutsatser av dessa. Detta är en av de frågor vi kommer att diskutera inför nästa omgång, säger Staffan Åkerlund.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.