Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Fanerduns bygge läggs på is

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Den kinesiska byggherren Fanerdun har likviditetsproblem. 130 byggnadsarbetare har inte fått lön på tre månader. Nu läggs bygget på is till dess att finansieringsfrågan är löst.


De kinesiska byggnadsarbetarna vid Fanerduns bygge av en jättelik handelsplats i Kalmar ska ha avtalsenliga löner som ska betalas ut till konton i svenska banker. Men trots detta har 130 av arbetarna inte fått någon lön alls på tre månader. Totalt rör det sig totalt cirka tio miljoner som inte betalats ut, enligt uppgifter till SVT Smålandsnytt.

Enligt Fanerduns nytillträdde vd Bei Bergfeldt har pengarna inte betalats ut på grund av att de kinesiska myndigheterna inte låtit företaget föra ut pengar ur Kina. Förra veckan skickades 30 arbetare hem till Kina, 40 åker hem den här veckan och resterande cirka 50 ytterligare något senare - utan att ha fått någon lön.
Byggnads har begärt förhandlingar om avtalsbrott och kräver utbetalning av lönerna senast den 15 december.

På Kalmar kommun är man besviken på Fanerdun, som enligt avtal med kommunen ska följa de regler som gäller på svensk arbetsmarknad. Som en följd av detta drar kommunen tillbaka hälften av det markområde som tidigare reserverats för det kinesiska jättebygget, skriver Barometern.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.