Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag04.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggavtal & Löner

Fler blockader väntas

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV FREDRIK KARLSSON

På byggen i Kalmar län, Alingsås och på Ramsviks camping i Bohuslän har arbetet fortsatt trots att Byggnads försatt arbetsplatserna i blockad. Därför väntas nya stridsåtgärder för att sätta press på de utländska företagen.

I Alingsås fortsätter Proxy B med byggarbetena vid restaurang Tallhyddan. Nu har Byggnads begärt sympatiåtgärder från Transport, Handels och Seko. Proxy B köper huvuddelen av materialet i Polen men inte allt och genom att stoppa varutransporter vill man tvinga företaget att teckna avtal. Ägaren har sagt att han inte vill teckna avtal eftersom han bara utför detta enda uppdrag i Sverige.

I Ramsvik har även Målareförbundet begärt ett kollektivavtal det lettiska företaget Sia ROK. De gav ägaren 48 timmar att skriva på.

-Jag är öppen för att undersöka möjligheten för mig att teckna ett avtal. Men tiden ni gett mig är inte acceptabel. Det är många frågetecken som måste klaras ut först, skriver företagsägaren Aigars Burgelis i ett brev till Målareförbundet dagen efter förhandlingen. Han vill bland annat veta för vilka av hans arbetstagare, som både målar och snickrar, ska gälla och han påpekar att arbetarna redan är försäkrade i Lettland och blir dubbelförsäkrade om de skriver på avtalet.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.