Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag15.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggavtal & Löner

Förhandlingarna går trögt - Byggnads beredda på konflikt

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV FREDRIK KARLSSON

Vid fyra tillfällen har Sveriges Byggindustrier och Byggnadsarbetareförbundet mötts för att förhandla om ett nytt byggnadsavtal.

-Det går lite trögt. Vi har fortfarande inte kommit in ordentligt på kärnfrågorna och allvarligt diskuterat avtalskraven, säger Bo Antoni, vd, Sveriges Byggindustrier.

BI har framförallt tre yrkanden som handlar om förhandlingsordningen vid mindre byggprojekt, flexiblare arbetstider och en ändrad stupstocksregel. Förhoppningarna är stora - enligt arbetsgivarna gör den internationella konkurrensen att avtalet måste förändras för att inte svenska företag och byggnadsarbetare ska halka efter.

BI har bett Byggnads att presentera vad som ska läggas i andra vågskålen för att BI:s krav ska accepteras.

-Vi vill inte förhandla på det sättet. Avtalet är en helhet och alla våra yrkanden är viktiga, säger Gunnar Ericson, Byggnads avtalssekreterare.

Byggnads har avfärdat kraven och Gunnar Ericson ser det inte som troligt att de kan gå med på något av dem.

-Det är ytterst tveksamt. De är en dolkstöt på systemet vi har. De handlar mycket om balansen på arbetsmarknaden, de ändrar hela maktbalansen mellan arbetsgivare och byggnadsarbetare.

Bo Antoni:
-Byggnads hade ungefär 20 yrkanden och vi tio där vi prioriterat tre och vi har bett dem prioritera bland sina. De vill gärna ha gehör för sina krav men har svårt att gå oss till mötes någonstans.

De arbetsgrupper som tillsattes i samband med 2004 års förhandlingar håller på att avslutas och där ser Bo Antoni vissa frågor med större samsyn.

-När det gäller gemensam utbildning för lönehandläggning vid prestationslön, gemensam utbildning av skyddsombud och yrkesutbildningsavtalet är vi nära varandra.

Mitt under förhandlingarna har representanter från Byggnads besökt byggen runt om i landet. Byggnads andre vice ordförande Thomas Gustavsson sa till Värmlands Folkblad i samband med ett besök i Karlstad att parterna står långt ifrån varandra och att stridsmoralen är hög.

Gunnar Ericson:
-Det är klart att man lyssnar av hur stridsmoralen är när man är ute på arbetsplatserna och bland medlemmarna är den hög. Men först ska vi försöka förhandla så får vi se var vi hamnar.

Är arbetsgivarna beredda på en konflikt?
-Det är klart att vi måste vara förberedda på strejk. Om Byggnads inte får som de vill på annat sätt kan de alltid tillgripa strejk, säger Bo Antoni. Konfliktreglerna gynnar ensidigt arbetstagarorganisationerna. Vi har inga motmedel. Grunden måste ändå vara att vi ska komma överens.

Gunnar Ericson är inte särskilt hoppfull:
-Med de yrkanden vi fått från BI ser det mycket besvärligt ut.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.