Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Första formella avtalen för Sverigeförhandlingen

Publicerad: 10 februari 2017, 14:02

I Lund medfinansierar staten genom Sverigeförhandlingen 74,5 miljoner kronor till den planerade spårvägen som ska gå från centrala Lund till ESS nordöst om stan.

Illustration: Metro Arkitekter/Lunds kommun

De första formella avtalen i Sverigeförhandlingen är nu undertecknade. Avtalen tecknades med Lunds kommun, Helsingborgs stad och Region Skåne.


Överenskommelserna med Lund, Helsingborg och Region Skåne blev klara redan 2016 men det är alltså först nu som de formella avtalen är undertecknade.

I Lund medfinansierar staten genom Sverigeförhandlingen 74,5 miljoner kronor till spårväg och 40,75 miljoner kronor till sju cykelåtgärder. Lund har också utsetts till en av de orter där de planerade höghastighetstågen ska stanna.

I Helsingborg medfinansierar staten genom Sverigeförhandlingen 176,5 miljoner kronor till två BRT-linjer (bus rapid transit-linjer) som på sikt kan utvecklas till spårväg. Staten medfinansierar också ett stort antal cykelåtgärder i Helsingborg med drygt 72,9 miljoner kronor.

I gengäld förbinder sig kommunerna att bygga sammanlagt 18 530 bostäder. Region Skåne ansvarar för trafikering, rullande materiel och spårvagnsdepå för de nya investeringarna i Lund och Helsingborg.

Kort om Sverigeförhandlingen

Sverigeförhandlingen har regeringens uppdrag att förhandla om en finansiering av höghastighetsjärnväg mellan Stockholm och Göteborg/Malmö samt om åtgärder som förbättrar kollektivtrafiken i storstadsregionerna. Totalt ska infrastruktursatsningar runt om i Sverige möjliggöra byggandet av cirka 100 000 nya bostäder. Förhandlingen har också i uppdrag att titta på en möjlig utbyggnad av järnvägen i norr och ingå överenskommelser för att främja cykling. Vidare ska förhandlingen analysera och pröva möjliga finansieringslösningar för Östlig förbindelse samt utreda ytterligare en fast förbindelse mellan Sverige och Danmark.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.