onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Fredsavtalet inom bygg har upphört

Publicerad: 16 november 2020, 10:25

Byggföretagens förhandlingschef Mats Åkerlind

Foto: Nicklas Thegerström

Förhandlingar veckorna som kommer blir avgörande för om nytt byggavtal kan tecknas.

Ämnen i artikeln:

ByggföretagenByggnadsByggavtaletkollektivavtal


Byggföretagens förhandlingschef Mats Åkerlind kommenterar läget just nu:

– Så här mitt i en förhandling är det alltid en rad oklarheter. Vi på Byggföretagen har lagt tydliga förslag gällande ordning och reda, arbetsmiljö, tillträde för skyddsombud och frågan om huvudentreprenörsansvar. Dock återstår det fortfarande en rad större centrala frågor att lösa. Men än finns det tid och en plan för att nå fram till ett nytt avtal.

Läs även: Nytt avtal på plats – gäller 38 000 tjänstemän inom bygg

Han anser att de viktigaste frågorna, förutom att märket gällande löneökningarna måste följas, är att fler företag måste se det som en konkurrensfördel att ha ett kollektivavtal. De partsgemensamma arbetsgrupperna måste slutföras och föras in i avtalet. Mats Åkerlind vill även stärka den process som finns i dag där facket har möjlighet att delegera mandat till fackligt förtroendevald genom att bidra till att flytta ut inflytandefrågor direkt mellan arbetsgivare och arbetstagare.

Läs även vår stora intervju med Mats Åkerlind och Johan Lindholm: Inställda på konflikt om nya byggavtalet… eller?

Fredsavtalet inom bygg upphörde den 15 november. Allt enligt en överenskommelse sedan tidigare mellan parterna. Det nya byggavtalet ska vara på plats den 1 december, vilket innebär att veckorna som nu kommer blir intensiva.

– I veckan som kommer är det många och långa förhandlingsdagar inplanerade, helt enligt den plan som tidigare fastslagits. I helgen har det därför varit en del förberedande kontakter mellan parterna, säger Mats Åkerlind.           

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev