Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Gamla motsättningar fortsätter spöka

Publicerad: 10 februari 2011, 12:59

Varierat regionalt mottagande när nya byggavtalet ska sättas på plats.


Sjösättningen av det nya byggavtalet går "så där" ute i landet. I vissa regioner flyter allt på störningsfritt, medan situationen på andra håll närmast beskrivs som ett skyttegravskrig.

– Det är ganska jobbigt just nu. Det tar tid att komma över gamla konflikter. Men nu gäller det att vi kan hålla det i schack och undvika neanderthalbeteenden, säger Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på Byggnads.

Tillsammans med BI:s förhandlingschef Mats Åkerlind har han rest runt i landet och informerat företag och anställda om det nya avtalet. Totalt har BI och Byggnads haft möten på ett 15-tal orter. Det rent praktiska – att få ut informationen – har fungerat. Men på många håll finns en misstänksamhet.

– Det är inte så konstigt. På vissa ställen har vi parter som bråkat i tio, femton år och det lär de inte sluta med bara för att vi centralt har lyckats ta fram en gemensam ny "avtalsbok". Jag, Mats och förhandlingsgrupperna gick själva från en stor misstro mot varandra och arbetade oss fram till ett förtroende. Men det tog också ett och ett halvt år. Den resan har våra regioner ännu inte gjort. På vissa sätt har vi olika världsbilder just nu, säger Torbjörn Johansson.

Rent konkret handlar lokalavdelningarnas kritik om olika saker. Vissa är irriterade över att, som de menar, arbetsgivare gått ut och "informerat" om sakfrågor som inte varit klara. På vissa håll har avdelningar klagat över att företag försökt utnyttja det nya avtalet för att pressa ner lönerna (detta är dock inget som Byggnads centralt sett några belägg för).

De nya resebestämmelserna har också orsakat irritation.

– Just när det gäller resebestämmelserna så har parterna olika tolkning. Det är helt klart olyckligt och känns trist att vi skulle missförstå varandra efter ett och ett halvt års förhandlingar, säger Torbjörn Johansson.

Torbjörn Johansson är i grunden optimistisk men medger att det är tungt på sina håll:

– Vi borde ha insett att det här tar tid, men vi ska knäcka nötterna och gå vidare. När det kommer till kritan handlar det mest om detaljer, men det är knepigt när det går prestige i det hela. Det är lätt, på bägge sidor, att övertolka saker.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.