Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggavtal & Löner

Gnissel kring nya avtalet

Publicerad: 25 Oktober 2011, 08:48

BI och Byggnads oense om från vilken tidpunkt en löneöverenskommelse ska gälla.


I somras kom Byggnads och BI i Skåne överens, efter en vår fylld av motsättningar. Men fortfarande råder dödläge i förhandlingarna på närmare 30 arbetsplatser i Linköping och ytterligare ett tiotal på olika håll i landet.

I september sjukskrev sig 32 yrkesarbetare hos NCC i Linköping, något som BI betecknade som en otillåten stridåtgärd. Men något rättsligt efterspel är inte aktuellt.

– Det byggavtal som gäller sedan den 1 november 2010 skulle ge en ny anda av samförstånd med färre centrala förhandlingar och konflikter. Men så har det tyvärr inte blivit på ett antal platser i landet, säger BI:s förhandlingschef och vice vd, Mats Åkerlind.

Byggnads kräver att en ny löneöverenskommelse ska gälla från projektets start, när fack och arbetsgivare så småningom kommer överens efter en strandad central förhandling.

Sveriges Byggindustrier, BI, däremot, anser att den nya löneöverenskommelsen ska gälla från den dag då man når en ny uppgörelse och framåt, under återstoden av projektet.

Innan det nya avtalet började gälla fanns den så kallade stupstocken, som innebar att yrkesarbetarna fick en betydligt lägre lön än den vanliga när förhandlingarna strandade. Om parterna senare kom överens efter en så kallad återremittering fick yrkesarbetarna vanligen de villkor som gällde enligt den nya överenskommelsen, även för den period då man inte var överens.

Den lön som i dag betalas ut enligt byggavtalet när man inte kommer överens är betydligt högre än den tidigare stupstockslönen. Begreppet stupstockslön har ersatts av begreppet utbetalningsnivå, som ligger avsevärt högre än stupstocken men oftast under det normala prestationslöneutfallet.

– Man skulle kunna tro att byggföretagen minskar sina kostnader om förhandlingar strandar. Men samtidigt innebär den här sortens låsningar att motivationen hos medarbetarna sjunker, vilket är en förlust för arbetsgivaren eftersom det kan påverka produktiviteten. När produktionstiden förlängs avsevärt, beroende på till exempel sjukskrivningar, betraktas det som otillåtna stridsåtgärder, säger Mats Åkerlind.

Han pekar på att det kan bli svårare att göra upp.
– Viljan att göra upp minskar om yrkesarbetarna kan gå helt skadeslösa ur en konflikt som kan ha orsakat företaget ett dyrt tapp.

Mats Åkerlind tror också att det finns risk för spridningseffekter som driver upp lönerna på ett skadligt sätt.

– Om arbetsgivaren måste betala den nya lönenivån även för den tid då man inte har varit överens kan en ny lönenivå skapas som ligger till grund för lönekrav också på andra arbetsplatser, säger Mats Åkerlind.


Byggnads avvisar BI:s argument

Torbjörn Johansson på Byggnads är helt avvisande till Sveriges Byggindustriers ståndpunkt.

– BI tolkar avtalet fel. Det som alltid har gällt är att man förhandlar om hela objektet. Sedan i somras har BI en ny tolkning som går ut på att man bara förhandlar för en del av objektet, nämligen den del som ligger framåt i tiden, säger Torbjörn Johansson på Byggnads.

– Ackordet är till för att skapa gnista och lust men BI vill bara förhandla om en del av ackordet. Det står ingenstans att man ska kunna agera så. Jag är förvånad över BI:s påhitt.

Vad hände med nya andan av samförstånd?
– Det är högst olyckligt att BI har fattat detta ensidiga beslut, jag hoppas att BI släpper sin nya ståndpunkt. Jag förstår att Mats Åkerlind på BI är bekymrad men vi på Byggnads motsätter oss detta ensidiga beslut. Lösningen ligger hos BI som kan ändra sitt beslut.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.