Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag12.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggavtal & Löner

Golvläggare med över 30 000 kronor i månaden

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


Ackord kan ge riktigt bra löner.
Fråga bara golvläggarna på Golv 2000. Där är en del vana att tjäna bra och hade byggbranschens högsta löner 2005.

Golvläggarna på Stockholmsföretaget tjänade 194:82 kronor i timmen, som motsvarar en månadslön på nästan 34 000 kronor. De höga lönerna har flera förklaringar. Framförallt ett snabbt och effektivt arbete.

-Inget annat golvföretag i Sverige producerar så mycket per anställd, våra golvläggare producerar mer än de flesta andra gör, säger Hans Johansson, som grundade företaget 1968.

De har bara stora jobb där det finns bra möjligheter att jobba snabbt över stora ytor. En golvläggare lägger ungefär 75 kvadratmeter parkett om dagen.

-Våra hantverkare är duktiga men vi har också arbetsledare som är utomordentligt bra. De underlättar så att arbetet blir framkomligt och ser till att material finns framme så att det aldrig blir stillestånd, säger Hans Johansson.

Han är positiv till ackord som löneform men tycker att ackordslistorna måste uppdateras. Arbetet har förändrats under åren men Byggettan vill inte gå med på att ändra listorna utan att få något i utbyte. Detta har gjort att just golvläggarnas löner skenat iväg och är något företagen måste kalkylera med.

Det är tidningen Byggnadsarbetaren som bearbetat statistik från Byggnads och presenterar lönetoppen.

Fast riktigt så mycket som statistiken visar har inte lönerna skenat iväg, enligt företaget. De säger att topplönerna är vad deras allra bäst betalda golvläggare tjänar men det rör sig bara om tre högpresterande golvläggare. Enligt deras beräkningar ligger snittet för prestationslönerna 30 kronor lägre.

Inte bara golvläggarna utan även företagsledningen har kunnat glädjas över god ekonomi.

-Vi har fått produktivitet för pengarna. Företaget har haft svarta siffror de senaste tio åren, även om man som företagare alltid tycker att vinsten är för liten. Fast det är klart att vi är glada över att ha duktigt folk, vilket gör att jobbet går snabbt och smidigt. Det gör att vi får mycket jobb, säger Hans Johansson.

De flesta löner på topplistan är prestationslöner. Fler golvläggare är med liksom rörläggare och installatörer men även en del snickare.

AV FREDRIK KARLSSON

Företagen med de tio högsta timlönerna 2005:
1.Golv 2000 194:82 kronor
2.BBM i Uppsala 184:66
3.TKI Teknikinstallationer 179:67
4.Våtrumsteknik i Skandinavien 179:60
5.Bygg R1 175:80
6.Protective System 174:37
7.Mälarrör installation 173:66
8.Holmströms Rör 171:94
9.Interoc 171:65
10.Finspångs brunnsborrning 171:32

Fotnot: Tidningen Byggnadsarbetarens lönetopplista baseras på statistik från Byggnads utredningsenhet som tidningen bearbetat. Grundmaterialet är de lönelistor företagen skickat in till Byggnads granskningsenhet. De byggföretag som haft en verksamhet under aktuell löneform på minst 15 000 timmar under 2005 (vilket motsvarar nio heltidstjänster) finns med. Lönen gäller för den löneform som gett företaget en topplacering. I underlaget finns både medlemsföretag i Sveriges Byggindustrier och de som har hängavtal med facket.

Källa: Tidningen Byggnadsarbetaren.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.