Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Han larmar om ökning av oseriös konkurrens

Publicerad: 13 juni 2012, 13:07

Problemet med oseriösa aktörer inom glasbranschen växer och börjar bli ett hot mot de seriösa företagen. Det säger Peter Johansson, vd för Tumba glas. Nu försöker han skapa opinion i frågan.


Tumba glas i Norsborg i södra Storstockholm levererar nya fönster och renoverar gamla. Projekten varierar i storlek men en stor kundgrupp är bostadsrättsföreningar i äldre hus. Peter Johansson har arbetat i 17 år på företaget och blev vd tidigare i år.

– Vi har bra beläggning. Men jag är bekymrad för framtiden. Kan de seriösa företagen i branschen överleva på några års sikt? Det är tre–fyra oseriösa företag som stadigt tar nya marknadsandelar, framför allt på stora uppdrag, säger Peter Johansson.

Han säger att de oseriösa konkurrenterna använder arbetskraft från östra och centrala Europa. Lönekostnaden ligger på 80–90 kronor i timmen, samtidigt som Tumba glas måste ut med minst 350 kronor i timmen.

Han säger att arbetskostnaden står för över 90 procent av den samlade kostnaden i ett uppdrag. De oseriösa aktörerna har bemanningsbolag i utlandet och utnyttjar den så kallade sexmånadersregeln som gör att de slipper betala sociala avgifter och skatt för anställda som är här, under de första sex månaderna.

– Meningen är att avgifter och skatt ska betalas i den anställdes hemland men det är svårt att tro att så blir fallet.

Han hävdar att det oftast är företagsledare med rymligt samvete som tjänar stora pengar genom att betala låga löner och strunta i skatter och avgifter. De anställda får villkor som är bättre än i hemlandet men betydligt sämre än de svenska kollegernas.

I maj samlade Peter Johansson representanter för ett halvdussin andra företag i glasbranschen och för Byggnads och Glasbranschföreningen till ett möte. Han har också vänt sig till riksdagsledamöter i sitt arbete för en förändring.

– Alla måste ta sitt ansvar – politikerna, facket och arbetsgivarna. Men framför allt måste byggherrarna och de byggföretag som är våra kunder vara noga med att de anlitar seriösa aktörer, säger Peter Johansson.

Nu förbereder han nya möten efter sommaren. Så småningom vill han också bjuda in de företag som han anser står för den oseriösa konkurrensen.

– Jag vill få med så många som möjligt i en dialog.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.