Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag04.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggavtal & Löner

Hård strid om ackordslöner på tio Jönköpingsbyggen

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV FREDRIK KARLSSON

Den centrala förhandlingen har strandat. Om ingen lösning nås kommer de tio byggnadsarbetarna på Skanskabygget vid kvarteret Arkaden att få jobba för stupstockslön (109 kronor i timmen) från första maj.

-Alla grabbar är inställda på det, det är smällar man får ta, säger lagbasen Anders Rosenblom, som dock tror att en lösning är i sikte.

Det är den så kallade riktpunkten som Byggnads vill ha upp. De har gått ner kraftigt från sitt utgångsbud men vill ha mer än vad de har nu.

-Byggnadsarbetarnas löner har höjts enligt avtalet. En kraftig höjning av riktpunkten nu skulle innebära en löneglidning och det vill inte företagen vara med om. Vi vill inte ha löneförhandlingar mellan avtalsperioderna, säger Hans Hörnqvist, ansvarig för yrkesarbetarfrågor på Skanska Sverige.

De byggföretag som är anslutna till Sveriges Byggindustrier går ihop och samma riktpunkt gäller för samtliga BI-företag.
Skanskas bygge av sex butiker och 16 bostäder är i skrivande stund det enda där central förhandling avslutats och det första där byggnadsarbetarna får gå på stupstockslön.

Ytterligare nio byggen berörs av konflikten. Asplunds Bygg är ett annat av de berörda företagen. Tio byggnadsarbetare som bygger 32 lägenheter åt HSB vid kvarteret Peru berörs.

-Asplunds har varit löneledande och vi vill inte höja ytterligare mitt under avtalsperioden. Jobbet pågår men det går inte i den farten vi räknat med och vi har tappat tid, säger arbetschefen Kjell Svensson.

När förtjänsten på ett ackordsjobb ska räknas ut baseras det på hur många timmar som gått åt jämfört med ackordsunderlaget och antal timmar multipliceras med riktpunkten för att räkna ut förtjänsten.

I Jönköping har riktpunkten vid en nationell jämförelse varit låg, 55 kronor.

-Vi vill ha upp våra löner och har i flera år velat ha upp riktpunkten som är en av de lägsta i landet, säger Anders Rosenblom på det konfliktdrabbade Skanskabygget.

Vid ackordsjobb finns två förhandlingsmöjligheter; riktpunkten och antalet timmar i så kallat objektstillägg. Ingemar Legrell, regionchef för BI i Jönköping, tycker att löneläget är det intressanta.

-Byggnadsarbetarna i länet tjänar lika med eller över snittet för riket. Man kan inte bara fokusera på riktpunkten, säger han.
Anders Rosenblom hävdar att de får jobba hårdare än andra för samma lön.

-Företagen vill bestämma lönerna och hålla nere dem. Att höja riktpunkten vore renhårigare för både företagen och oss. Vi vill inte hålla på och kohandla vid varje projekt för att få företagen att skjuta till mer pengar, säger Anders Rosenblom och talar om bluffackord.

Det avvisas av arbetsgivarsidan:

-Vi följer nybyggnadslistan så strikt som möjligt, säger Ingemar Legrell.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.