Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Johan Lindholm: ”Det är en oerhörd framgång”

Publicerad: 4 maj 2017, 10:12

Johan Lindholm, nöjd med att ha tecknat ett nytt Byggavtal.

Foto: Byggnads

Den svenska modellen har levererat igen. Så uttrycker Johan Lindholm resultatet av årets avtalsförhandlingar mellan Sveriges Byggindustrier och Byggnads som nu landat i ett nytt treårigt Byggavtal.


Både Johan Lindholm och Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin är mest nöjda med att parterna denna gång lyckades komma fram till ett avtal utan medling. Efter förra årets frostrekord i relationerna hade man från bägge sidor bestämt sig för att byta fot och ro detta i hamn. På onsdagsnatten skiljdes parterna med ett handslag.

– Det känns riktigt bra att vi nu efter ett antal avtalsomgångar och konfliktomgångar har hittat en bra samtalsmodell. Vi har haft ögonen på oss och har hittat både branschspecifika och samhällsspecifika överenskommelser, säger Johan Lindholm, ordförande i Byggnads.

Han syftar bland annat på att parterna gemensamt vill ta ansvar för att locka fler kvinnor till branschen, skapa fler vägar in i branschen genom yrkesintroduktionsanställningar och yrkespraktik och skapa möjligheter att byta arbetsuppgifter under karriären.

– Vi har lyckats att skapa de här möjligheterna inom våra befintliga utbildningsavtal. Vi har försökt hitta lösningar på det som samhället behöver och ta ansvar inom ramen för kollektivavtalet. Byggsektorn är viktig för samhällsutvecklingen och det måste vi ha för ögonen och ta ansvar för. Det bygger mycket på goda relationer, säger Johan Lindholm.

Men det har varit en lång, och stundtals tuff resa, med givande och tagande från bägge sidor, för att nå fram till ett avtal.

En sak som Johan Lindholm är särskilt nöjd med i Byggavtalets nya skrivning är att yrkesarbetare med mer än sex år i yrket ska ha full lön. Detta gäller även utstationerade arbetstagare.

– Det innebär att den möjlighet till lönediskriminering som har funnits är borta nu. Det är en oerhörd framgång. Det är jättebra ur diskrimineringssynpunkt och för företagen som kan konkurrera på lika villkor, säger Johan Lindholm.

Det nya avtalet stärker även det så kallade huvudentreprenörsansvaret och ger Byggnads rätt att ta del av alla UE-kedjor i projekten. Parterna kommer också arbeta vidare med ”ordning- och redafrågorna” i arbetsgrupper under avtalsperioden.

– Jag hoppas att det kommer att leda till att företagen kan fortsätta att ta jobb och att våra medlemmar får jobba och att företagen kan anställa fler, säger Johan Lindholm.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.