lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Klart: Byggnads ställer sig bakom LO-samordningen

Publicerad: 8 december 2022, 12:09

Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare Byggnads och förbundsordförande Johan Lindholm.

Foto: Byggnads

Under torsdagen kom beskedet att Byggnads beslutat att ställa sig bakom LO-samordningen i årets avtalsrörelse. Vilket innebär att förbundet går fram med gemensamma lönekrav tillsammans med en rad andra LO-förbund, det framgår av ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln:

SvepetByggnadsJohan LindholmAvtalsrörelsenlöneförhandlinglöner

SM


LO-förbunden kräver ett löneutrymme på 4,4 procent samt en låglönesatsning som innebär ett löneutrymme på 1 192 kronor för de som tjänar under 27 100 kronor. Avtalens lägstalöner ska justeras upp ytterligare med ett löneutrymme på 1 371 kronor.

– Det är viktigt att LO-förbunden står enade i årets avtalsrörelse. Vi står inför en exceptionell tid med stor osäkerhet runt både inflation, räntor och levnadskostnader. Våra medlemmar känner en stor oro för hur man ska få livet att gå ihop. Här behöver alla ta ansvar och det viktigaste är att se till att vanligt folk kan få vardagen att gå runt, kommenterar Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Utöver lönenivåerna är avtalslängden en knäckfråga, skriver de vidare i pressmeddelandet.

– Det enda rimliga är ett avtal på ett år. Alla pratar om att det ska bli bättre, att inflationen ska avta och så vidare, och att man därför ska hålla igen nu. Då gäller det att ha ett kort avtal också, sade Johan Lindholm tidigare under hösten till Byggindustrin.

Läs även: Byggnads om avtalsrörelsen: ”Då tror jag att det kan bli väldigt stökigt”

Byggnads motpart Byggföretagen har tidigare kritiserat LO-samordningen i en debattartikel, där man skrev att arbetstagarnas löneökningar borde vara betydligt lägre.

– Att arbetsgivarna redan kritiserat överenskommelsen och snarare verkar vilja sätta arbetarna på ruinens brant visar att vi har en tuff avtalsrörelse framför oss. Det utspelet landade verkligen inte väl hos våra medlemmar. Det blir en kamp mellan de som vill hålla arbetarnas huvuden ovanför vattenytan och de som vill trycka ner dem, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare Byggnads.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev