Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag07.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggavtal & Löner

Kollektivavtal blir krav vid upphandling

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:42


AV FREDRIK KARLSSON

Företag som tar uppdrag åt kommuner och landsting i Stockholm måste ha svenskt kollektivavtal. Det skriver 26 ledande socialdemokrater i en debattartikel i Stockholm City.
Socialdemokraterna inom Stockholms län gör gemensam sak för att driva igenom förändringen i alla kommuner där de har majoritet samt i landstinget.

-Den politiska signalen är klar; ska man jobba åt kommuner och landsting ska man ha svenskt kollektivavtal, säger Mikael Damberg, ordförande i Stockholms läns partidistrikt.

De kommer också att verka för få med sig borgerliga politiker på samma förändring i övriga kommuner.

-Vi får se vad de borgerliga säger nu när de sagt att de gillar kollektivavtal, fortsätter Mikael Damberg.

I Stockholms kommun har (s) under en längre tid jobbat med Stockholmsmodellen där politikerna tillsammans med LO-distriktet jobbat med upphandlingsrutinerna. Kraven på kollektivavtal finns där i det så kallade utförandedirektivet. Vaxholmskonflikten har gjort frågan till politik på högsta nivå och därmed underlättat för dem som försökt driva igenom förändringarna.

-Det vore orimligt om vi inte följde upp detta nu när det är politiskt möjligt, säger K-G Westlund, ombudsman vid LO-distriktet i Stockholm.
Som facklig företrädare tycker han det är bättre att man kräver att företagen har kollektivavtal men bättre än inget är att det som i Stockholms kommun skrivs in i utförandedirektivet. I övriga kommuner i länet kan det i stället bli så att man skriver det som ett krav i upphandlingen.

Tidigare har en kammarrättsdom från 1996 använts som argument för att det inte går att kräva kollektivavtal. Nu ser kommunförbundets jurister inte likadant på saken längre. En anledning är att EU:s nya upphandlingsdirektiv gjort det tydligt att det faktiskt går att ställa krav på kollektivavtal.

Mikael Damberg tycker att det är en underordnad fråga hur kommunerna löser detta rent juridiskt. Politikerna har gett uppdraget till tjänstemännen i de olika kommunerna att utforma nya upphandlingsrutiner. Kommunerna kan med andra ord komma fram till olika lösningar.

-Jag är lite trött på jurister och andra som säger att så kan du inte göra. Tala om för mig hur vi kan göra istället då! För mig är det en politisk och moralisk fråga. Kan man göra det här på fyra olika sätt så ta det som är bäst då, säger Mikael Damberg.

Socialdemokraterna ser gärna en ny juridisk prövning och om lagen sätter stopp kräver de att lagen ändras.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.