Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag18.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggavtal & Löner

Kommuner nobbar fackligt krav

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV FREDRIK KARLSSON

I många socialdemokratiskt styrda kommuner och landsting kommer man nu att föra in krav på att de företag som åtar sig uppdrag åt dem måste ha kollektivavtal. I kommuner med borgerlig majoritet har (s) skrivit motioner där de föreslår att kravet införs.
Samtidigt har Byggettan skickat ut brev till kommunerna där de frågar hur kommunen ställer sig till kollektivavtalskravet.

-Frågan har inte varit uppe för någon standardbedömning i länet, säger Anders Gustâv, som är förbundsordförande för moderaterna i Stockholm.

Den har däremot diskuterats i Solna där Anders Gustâv är kommunalråd.

-Då har det varit tummen ner. Vi tycker inte att kravet stämmer med upphandlingsreglerna.

Är det ett juridiskt eller politiskt ställningstagande?
-Både och. Grunden är att det kan störa våra upphandlingar och bli konkurrenshämmande. Sedan är frågan om detta är juridiskt möjligt och jag har bett våra upphandlingsexperter titta på det för att vi ska få ett bra underlag.

Tidigare har jurister avfärdat kravet med att det står i strid med en kammarrättsdom från 1995. Men upphandlingsreglerna har ändrats och nu rekommenderar kommunförbundets jurister kommunerna att införa kravet.
Anledningen är att de ska slippa hamna i samma situation som Vaxholm gjorde när bygget av Söderfjärdskolan sattes i blockad av Byggnads eftersom det lettiska byggföretaget Laval un Partneri inte tecknade kollektivavtal. Inte ens Vaxholm verkar vilja skriva in kravet för att undvika ett nytt Vaxholm.

-Det har med föreningsfrihet att göra. Man ska ha rätt att vara med i en förening men också att stå utanför. Merparten av vårt näringsliv är enmansföretag som inte har kollektivavtal och då skulle vi utesluta dem. Det är orimligt, säger kommunalrådet Mikael Freimuth (m).

Det argumentet använder även Anders Gustâv i Solna, som utsågs till Sveriges mest företagsvänliga kommun av svenskt näringsliv.

-Vi handlar upp mycket från små företag och ställer redan i dag mycket höga krav på dem. Våra primära uppgift som politiker är att förvalta skattebetalarnas pengar. Då ska vi gynna konkurrensen. Det gynnar de små företagen och då gynnar det alltid skattebetalarna i slutändan, säger Anders Gustâv.

Även Lidingö meddelar genom kommunalrådet Paul Lindquist (m) att man kommer att avvisa Byggetans önskemål.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.