Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Konflikt inom el hot mot byggen

Publicerad: 30 april 2010, 12:40

Byggsektorn hotas av storkonflikt – trots avtalen mellan BI och Byggnads respektive Seko.


Från den 10 maj kan en stor del av byggbranschen vara drabbad av konflikt. Det är Elektrikerförbundet som har varslat om arbetsnedläggelse och blockad på Skanskas, Peabs och NCC:s arbetsplatser.

Sveriges Byggindustrier, BI, har nyligen slutit avtal med Byggnads och med Seko. Trots det kan, enligt BI:s uppskattning, omkring 35 000 byggnadsarbetare snart stå utan meningsfulla arbetsuppgifter.

– När vi på arbetsgivarsidan slöt avtal med Byggnads och Seko köpte vi arbetsfred. Nu hotas den arbetsfreden därför att Elektrikerförbundet kräver en marginell förbättring, säger BI:s vd Bo Antoni.

Byggnads ordförande, Hans Tilly, vill inte kommentera Elektrikerförbundets varsel.

- Jag har för dålig insyn i vad problemet gäller. Elektrikerförbundet har sina speciella frågor, jag kan inte detaljerna, säger Hans Tilly.

Att, som Elektrikerförbundet nu gör, utsätta tredje part för stridsåtgärder är vanligen riktat mot sammanhållningen på arbetsgivarsidan. Tanken skulle då vara att BI, vars medlemmar drabbas av en eventuell blockad, ska försöka övertala Elektrikerförbundets motpart, Elektriska Installatörsorganisationen EIO, att gå Elektrikerförbundet till mötes.

Tror du att Elektrikerförbundets åtgärder kan bli en påfrestning för sammanhållningen på arbetsgivarsidan?

– Nej, det kan jag inte tänka mig, säger Bo Antoni.

Han nämner exempel på vad som kan väntas ske på olika arbetsplatser om varslet sätts i verket: En byggkran får ett elfel, Elektrikerförbundets stridsåtgärder gör att kranen inte kan lagas och bygget stannar. På samma sätt kan ett elfel i en betongpump eller fel i belysningen i ett tunnelbygge stoppa all verksamhet.

Att ta in andra företag som gör jobbet är inte tillåtet.

– Vår nuvarande svenska modell måste förändras. Här kan tredje part drabbas mycket hårt för att ganska välavlönade elektriker ska få mer än vad Byggnads har sett som rimligt, säger Bo Antoni.KONFLIKTEN BRYTER UT DEN 10 MAJ

Elektrikerförbundets varsel lades den 27 april och gäller alla elinstallationsföretag som är medlemmar i Elektriska Installatörsorganisationen Eio och som utför arbeten på Skanskas, Peabs och NCC:s arbetsplatser

Elektrikerförbundet säger att dess krav innebär löneökningar på motsvarande 3,64 procent på två år.

Enligt Eio innebär elektrikerfackets krav kostnader på minst 4,5 procent. EIO har lämnat lönebud på 3,5 procent.

Elektrikerförbundet kräver också att arbete utanför hemorten inte ska vara tvingande.

Om parterna inte kommer överens dessförinnan drabbas först Skanska av blockad och total arbetsnedläggelse bland Elektrikerförbundets medlemmar den 10 maj.

Varslet förnyas sedan vecka för vecka, så att arbeten som Skanska avser att starta den 17, den 24 och den 31 maj drabbas av blockad och arbetsnedläggelse.

Den 17 maj är det Peabs tur och den 24 maj når konflikten NCC. Även hos Peab och NCC nyaktiveras stridåtgärderna veckovis.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.