Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Konflikt med långvariga följder

Publicerad: 15 juni 2012, 09:36

Vårens rekordlånga konflikt inom vvs, plåt och kyla märks fortfarande på många byggarbetsplatser. I Norrköping renoverar Sefab badrum. Där dröjer det till midsommar innan man är tillbaka i normala gängor.


Omkring 380 lägenheter från miljonprogrammet i Ektorp strax utanför centrala Norrköping får nya badrum. Det är bostadsrätter inom Riksbyggen och Sefab arbetar på totalentreprenad.

De gamla badrummen rivs ut och ersätts med nya moderna badrum. Nya stammar dras i husen och nya kulvertar läggs mellan husen.

Arbetet i lägenheterna går i cykler på fyra veckor. Den första veckan river man, den andra veckan dras avloppssystemen, den tredje veckan läggs ytskikten och den fjärde veckan är det tid för inredning med nytt badrumsporslin. Då hinner man också med kompletteringar och städning.

Det är ett superdetaljerat schema där allt måste klaffa. Minsta störning får återverkningar i de följande leden.

– Inget kugghjul får börja hacka, säger Anders Arrelid som äger Sefab tillsammans med kompanjonen Per Furuheim.

Under byggtiden blir de boende inkvarterade i baracker som Sefab ställer upp tillfälligt på en fotbollsplan.

– Det är de boende som blir lidande. Nu tvingas de bo i barack i fem veckor i stället för fyra, säger Anders Johansson som är rivare på bygget i Ektorp.

På Sefab arbetar nära 70 personer, inklusive tolv tjänstemän. Bland de anställda finns murare, plattsättare, betongarbetare och träarbetare.

Plåtslagare och rörmokare tar man in som underentreprenörer. Många uppdrag går till installationsjättarna Bravida och NVS. Under konflikten togs fem av de sju rörmokare som arbetade i projektet i Ektorp ut i strejk Det förryckte schemat i badrumsrenoveringarna.

– Vi är fem veckor försenade och vi är fortfarande inte i full drift. Vi pusslade så mycket som vi kunde under konflikten. Men ungefär 40 procent av arbetet i en badrumsrenovering är rörmokeri så det blev svåra störningar för oss, säger Anders Arrelid.

De ekonomiska följderna av konflikten har han inte kunnat överblicka ännu.

– Vi har stora hyreskostnader för bodar och naturligtvis är det dyrt för oss att de boende blir kvar i barackerna längre än planerat, säger Anders Arrelid.

En lång rad byggen runt om i landet har påverkats av konflikten inom vvs, plåt och kyla: Nya karolinska i Solna, Universitetssjukhuset i Uppsala, lasarettet i Falun, kärnkraftverket i Oskarshamn och Facebooks storbygge i Luleå är några exempel, utöver Sefabs badrumsrenoveringar.

– Det var bra att arbetsgivarna höll emot i konflikten men det blev en lång konflikt om små frågor, säger Anders Arrelid.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.