Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Konflikten i Vellinge närmare lösning

Publicerad: 13 september 2010, 12:58

BI och Byggnads diskuterar uppgörelse för att avbryta blockad.


Torsdagen den 9 september inledde Byggnads Skåne en blockad mot det lettiska företaget Metto Jumti som deltar i byggandet av en skola i Vellinge i Skåne.

Under måndagen har representanter för Byggnads och Sveriges Byggindustrier – BI diskuterat en uppgörelse.

Enligt Byggnads har tre lettiska svetsare, som är medlemmar i förbundet, avlönats med 16 kronor i timmen och tvingats arbeta 70 upp till timmar i veckan.

Den 10 september varslade Byggnads om att hela Bygget försätts i blockad den 22 september, om man inte skulle ha löst konflikten dessförinnan.

För att nå en lösning på konflikten så snabbt som möjligt har huvudentreprenören MVB gåt in med en ekonomisk garanti som ska täcka det belopp, 200 000 kronor, som Byggnads begärde.

– De pengarna känner jag inte till. Vi vill ha en uppgörelse med BI och nu väntar vi på BI:s reaktion på det förslag till uppgörelse som vi har tagit fram, säger Byggnads chefjurist Mattias Landgren.

Bo Tiderström, vd på MVB Syd, säger att han egentligen inte vet om 200 000 kronor är en korrekt summa.

– Men vi ställer en garanti för att få blockaden hävd. Den som i slutänden ska ta kostnaden är vår underentreprenör Metto Jumti, säger MVB Syds vd Bo Tiderström.

BI:s vd Bo Antoni säger att han ännu inte vill kommentera konflikten i Vellinge.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.