Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Konflikten inom plåt och vvs är över

Publicerad: 25 maj 2012, 09:09

Efter intensiva förhandlingar skrev parterna på ett nytt avtal på fredagsförmiddagen.


I det nya avtalet har parterna kommit överens i de viktiga frågor som ledde fram till konflikten: Lärlingslönerna och arbetstidsförkortningen.

Arbetsgivarna säger att de har lyckats förhandla bort kraven på högre lärlingslöner.

– Detta göra att vi kan ha en fortsatt tydlig, individuell lönesättning. Ännu viktigare är att detta gör det möjligt för företagen att anställa unga människor som kan vara med och utveckla vår bransch, säger Roine Kristianson, vd på Vvs-företagen.

Samtidigt har arbetsgivarna gått med på fyra timmars arbetstidsförkortning.

– Det är ett hårt slag mot våra medlemsföretags produktivitet och lönsamhet och i förlängningen även anställningstryggheten, säger Henrik Boman, chefsjurist på Plåtslageriernas riksförbund, PLR.

Arbetsgivarna säger också att det nya avtalet ligger inom det så kallade märket, som innebär löneökningar på maximalt 2,6 procent.

Avtalet gäller från den 1 april 2012 till den 31 mars 2013.

Den månadslånga konflikten avbryts nu och de omkring 4 500 medarbetare som var uttagna i strejk och lockout går tillbaka till sina arbeten från och med natten till lördag.

Byggnads skriver på sin hemsida att överenskommelsen innebär stora framgångar för Byggnads. Arbetsgivarens rätt att beordra övertid helger och sena kvällar har tagits bort. Byggnads skriver om ett genombrott när det gäller arbetstidsförkortning och att den samlade arbetstidsförkortningen nu är 37 timmar.

Byggnads skriver:”Detta ska ställas mot att arbetgivarsidan ville slopa arbetstidsförkortningen helt och hållet. Vi har även säkerställt värdet i ackordslönerna, vilket är en historisk händelse som tidigare inte varit möjligt.”

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.