Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag04.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggavtal & Löner

Krav på kollektivavtal ska bli lag

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV FREDRIK KARLSSON

Regeringen vill försäkra sig om att bara företag som följer svenska kollektivavtal får göra jobb åt stat, kommuner och landsting. En utredning ska nu se över hur detta kan lösas. Tanken är att en internationell konvention skrivs in i svensk lag. Regeringen vill på så sätt bevara den svenska modellen där parterna sluter avtal om villkor på arbetsmarknaden.

Det är Vaxholmskonflikten som föranlett initiativet. Regeringen vill inte att det offentliga ska hamna i den situation som Vaxholms kommun gjorde och de vill inte köpa tjänster från företag med sämre löner än vad som föreskrivs i avtalen.

Kommunminister Sven-Erik Österberg säger till Ekot:
-Vi anser fortfarande att parternas fråga, kollektivavtalet, är grunden i tryggheten på arbetsplatsen. Vi har en annan tradition än vad man har nere i Europa, där det har varit lag som har gällt. Det är oerhört viktigt att påvisa att vi kan hävda kollektivavtalet i Sverige även i fortsättningen. Det tänker vi strida för.

Kommun -och landstingsförbundet har gått ut med rekommendationer om att kommuner och landsting ska kräva kollektivavtal vid upphandlingar. De anser att den hovrättsdom från 1995 som man tidigare hänvisat till inte är aktuell i och med att upphandlingsreglerna ändrats.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.