Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Låst läge i konflikten

Publicerad: 2 maj 2012, 11:50

Det råder stiltje i konflikten inom vvs och plåt. Arbetsgivarna hotar att stämma Byggnads inför Arbetsdomstolen. Men inga kontakter för att lösa konflikten har tagits mellan parterna. Läget är för närvarande låst.


– Medlarna väntar på att vi ska agera, sa Vvs-företagens förhandlingschef, Robert Jakobsson, på morgonen onsdagen den 2 maj.

Arbetsgivarna hävdar att Byggnads kränker föreningsrätten och hotar därför att stämma Byggnads inför Arbetsdomstolen.

– Men först har vi kallat Byggnads till lokala förhandlingar för att diskutera det vi anser vara Byggnads kränkning av arbetsrätten och den strejk som vi därmed anser är olaglig, säger Robert Jakobsson.

– Vi har inte fått något gensvar från Byggnads, säger han.

I ett upprop den 26 april 2012 skrev arbetsgivarna i Vvs-företagen och Plåtslageriernas Riksförbund PLR att Byggnads riktar sin strejk mot företag med ledare och tjänstemän som är aktiva inom arbetsgivarsidans organisationer.
Därmed kränker Byggnads föreningsrätten, anser arbetsgivarna.

Natten till den 25 april gick plåtslagare och vvs-montörer vid 14 företag över hela landet ut i stridsåtgärder. Enligt facket är det 1 200 anställda som är uttagna i konflikt.

– Det är en officiell siffra, det kan vara fler, eller färre, som i själva verket är uttagna i konflikten, säger Robert Hakobsson.

Byggnads har framför allt krävt kortare årsarbetstid och en annan beräkning av lärlingslönerna.

Arbetsgivarnas upprop är underskrivet av Vvs-företagens vd Roine Kristianson och PLR:s vd Thomas Dahlberg, liksom av företrädare för alla sektorer inom Svenskt näringsliv, däribland Sveriges byggindustriers vd Ola Månsson.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.