Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Låst läge mellan BI och Byggnads

Publicerad: 20 februari 2012, 10:12

Byggnads sa upp avtalet för att öka pressen på BI att ta med säkerhet på arbetsplatsen i förhandlingarna.


Den 17 februari sa Byggnads upp avtalet med Sveriges Byggindustrier. Syftet var att öka pressen på BI att ta med säkerheten på byggarbetsplatserna i årets avtalsförhandlingar.

– Det innebär i princip att man höjer temperaturen i förhandlingarna och att Byggnads kan varsla om stridsåtgärder avseende lön och ersättningar. Men i övrigt betyder detta ingenting just nu, säger BI:s vice vd och förhandlingschef Mats Åkerlind.

Dessförinnan hade BI begärt frivillig medling för att komma vidare i förhandlingarna. Den frivilliga medlingen påverkas inte av uppsägningen.
BI har initierat ett säkerhetsprojekt utanför avtalsrörelsen och pekar på att årets avtalsförhandlingar uteslutande ska handla om lönefrågor. Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Johansson säger att BI ägnar sig åt paragrafrytteri.

Varför måste ni ha med säkerheten i dessa förhandlingar, det är ju bara lönedelen som ska ingå i årets förhandlingar? Dessutom har BI ett eget ambitiöst arbete för ökad säkerhet.
– Det här är en oerhört viktig fråga, våra medlemmar kan inte vänta och vi kan inte släppa detta till ett projekt som BI äger, även om resultatet kanske skulle bli lika bra.

Också frågan om retroaktiv lön vid strandade förhandlingar har blivit segsliten.

– Vi sitter fast i alla frågor. Men lönerna, säkerheten på byggena och de retroaktiva lönerna är de tre fundamentala frågorna i dessa förhandlingar, säger Torbjörn Johansson.

BI säger att ett nytt löneavtal ska ligga inom det så kallade märket, de 2,6 i årstakt som gäller för avtalen inom industrin. Byggnads begär 3,5 procent.
Den 17 februari skrev sju arbetsgivarorganisationer inom byggsektorn, med BI i spetsen, en debattartikel i Svenska dagbladet med rubriken Byggfacken raserar den svenska modellen.

Avtalet mellan BI och Byggnads går ut den 29 februari.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.