Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Lavalutredningen: BI anser att avtalet måste förändras

Publicerad: 15 december 2008, 12:21

Om Laval-utredningens förslag blir verklighet måste Byggnads- och anläggningsavtalen ändras. Det anser Bo Antoni, vd på Sveriges Byggindustrier (BI).


Laval-utredeningen föreslår att ansvaret för villkoren på arbetsmarknaden ska ligga hos arbetsmarknadens parter. Minimivillkoren i kollektivavtalen ska utgöra grund för utstationerad arbetskraft.

Enligt utredare Claes Stråth förutsätter det också att kollektivavtalen är tydliga och förutsebara för de utstationerande företagen.

–Detta innebär att Byggnads- och Anläggningsavtalen måste ändras så att det finns en tydligt angiven lägsta godtagbara lön som alla företag som omfattas av avtalen kan tillämpa, säger Bo Antoni, VD i Sveriges Byggindustrier (BI).

Hans utgångspunkt är att lagar och kollektivavtal ska säkerställa konkurrens på lika villkor mellan svenska och utländska företag. Då går det inte att ha olika regler för svenska och utländska företag, där svenska företag inte kan förutse sina lönekostnader på grund av ackordsystemet, anser BI.

– Byggnads förslag innebär att utländska byggföretag inte kommer att konkurrera på samma villkor som svenska. Det är en oacceptabel situation. Det är rimligt att både svenska och utländska företag kan förutse sina lönekostnader när de lämnar anbud på byggprojekt, fortsätter Bo Antoni.

BI och Byggnads står inför förhandlingar av ett nytt avtal till våren. Enligt Bo Antoni har Byggnads krävt att alla arbeten utom vissa byggservicearbeten ska utföras på ackord. BI har avvisat kravet och lämnat ett motförslag.

– Byggnads och byggarbetsgivarna måste, för att säkerställa Byggnads medlemmars och svenska företags konkurrenskraft, se till att teckna kollektivavtal som är attraktiva både för svenska och utländska företag, säger Bo Antoni.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.