Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Lex Laval rivs upp

Publicerad: 26 april 2017, 12:25

Tolv år efter konflikten i Vaxholm rivs Lex Laval, som infördes 2010, upp. Det innebär bland annat att svenska fackförbund ska få rätt att ta till stridsåtgärder mot arbetsplatser med utländsk arbetskraft som inte tecknat ett svenskt kollektivavtal.


Lex Laval som infördes av den borgerliga regeringen 2010 är en del av den så kallade utstationeringslagen som reglerar utländska arbetstagares villkor när de arbetar i Sverige. Lex Laval infördes som ett svar på en dom i EU-domstolen som slog fast att fackförbundet Byggnads stridsåtgärder mot det lettiska företaget Laval un Partneri Ltd i Vaxholmskonflikten 2004 var otillåtna.

Det förslag till ändringar som riksdagen röstade igenom innebär dels att reglerna om stridsåtgärder enligt Lex Laval ändras, dels att det så kallade tillämpningsdirektivet genomförs i svensk rätt. Tillämpningsdirektivet innehåller bland annat åtgärder för att förhindra att arbetsgivare kringgår regler om skydd för arbetstagarnas villkor. Om riksdagen klubbar reglerna innebär det att de nya reglerna börjar gälla den 1 juni 2017.

När det gäller lex Laval innebär ändringarna att arbetstagarorganisationers rätt att vidta stridsåtgärder inte längre begränsas på den grunden att den utstationerande arbetsgivaren kan visa att de ut­stationerade arbetstagarna har lön och villkor som i allt väsentligt är minst lika förmånliga som minimi­villkoren i ett centralt kollektivavtal i Sverige.

Enligt förslaget ska det i stället införas ett sys­tem där kollektivavtalens rättsverkningar begränsas i förhållande till utstationerande arbetsgivare om kollektivavtalet har slutits som en följd av stridsåtgärder eller varsel om stridsåtgärder.

När det gäller tillämpningsdirektivets genomförande föreslås nya regler i utstationeringslagen om bland annat ökade kontrollbefogenheter och en skyldighet för utstationerande arbetsgivare att utse en företrädare med behörighet att förhandla om och sluta kollektivavtal.

De två regeringspartierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, väntas få stöd i riksdagen för förslaget från Sverigedemokraterna.

På Byggnads gläds man åt förändringen.

– Vi i facket visste att börjar man ställa arbetare emot varandra utifrån nationalitet, då kommer det att gå illa. Då kommer människor att fara illa, diskrimineras och utnyttjas. Då kommer olyckorna öka. Då kommer främlingsfientligheten att öka. Nu har historien visat att våra farhågor slog in, och att lagen nu rivs upp är en stor seger för den fackliga kampen. Alla våra medlemmar kan sträcka på sig i dag, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm i ett pressmeddelande.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.