Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Lockout i utdragen konflikt

Publicerad: 23 maj 2012, 08:01

I dag, onsdag, inledde PLR Plåtslageriernas Riksförbund sin lockout – 83 företag och 900 medarbetare berörs.


Enligt PLR är nu 4 500 personer uttagna i konflikt. Ett nytt möte med medlarna är planerat i dag med början klockan 13.30.

Sveriges byggindustriers vice vd och förhandlingschef, Mats Åkerlind, varnar nu för konsekvenserna av en utdragen konflikt.

Byggnads och Sveriges byggindustrier, BI, slöt ett kollektivavtal måndagen den 4 mars. Avtalet gäller i ett år.

– Ändå går månader, en stor del av avtalsperioden, utan att vi får arbetsfred. Och arbetsgivarna i BI har betalat dyrt för att få arbetsfred. Detta är orimligt, säger Mats Åkerlind.

En lång rad byggen runt om i landet påverkas av konflikten: Nya karolinska i Solna, Universitetssjukhuset i Uppsala, kärnkraftverket i Oskarshamn, omfattande stambyten i Norrköping och Västervik och lasarettet i Falun är några exempel.

– Efter någon vecka med vvs-installatörer i strejk blir det mycket stora störningar i produktionen, bygget står i princip stilla, säger Mats Åkerlind.

Enligt Mats Åkerlinds betyder en overksam vvs-installatör att mellan fem och tio andra yrkesarbetare och tjänstemän snabbt står utan arbetsuppgifter. En overksam plåtslagare betyder att ytterligare två till tre personer inte kan arbeta.

– Att beräkna kostnaden för den pågående konflikten är svårt men vi räknar med att kostnaden är uppe i 300–600 miljoner kronor, säger Mats Åkerlind.

Men framför allt pekar han på de långsiktiga följder som en utdragen konflikt får.

– När våra medlemsföretag inte kan leverera i tid söker sig kunderna till andra alternativ. Det gynnar utländska byggföretag som inte är bundna av kollektivavtal med Byggnads och slipper alla produktionsstörningar. För Byggnads är det ett präktigt självmål, säger Mats Åkerlind.

Till de viktiga tvistefrågorna i konflikten mellan Byggnads och arbetsgivarna i Vvs-företagen och Plåtslageriernas riksförbund hör lärlingslönerna. Byggnads har krävt samma villkor för lärlingar inom vvs som för lärlingar hos BI:s medlemsföretag.

– Men i vvs-avtalet har man individuella löner, till skillnad från i Byggavtalet. Det är en viktig principiell skillnad som gör byggavtalets regler direkt olämpliga inom vvs, säger Mats Åkerlind.

Även arbetstidsförkortningen är en mycket viktig fråga.

– Men i dagens läge är det mer arbete som krävs, inte mindre, säger Mats Åkerlind.

Mats Åkerlind hade hoppats att konflikten skulle ha fått mer uppmärksamhet i medierna.

– En konflikt som skapar så stora störningar i samhället borde få stor uppmärksamhet. Men det råder en konflikttrötthet hos medierna som gör att rapporteringen blir sporadisk.

Den 25 april tog Byggnads ut 14 medlemsföretag inom PLR och Vvs-företagen i blockad och strejk. Därefter har strejken utvidgats den 11, den 16 och den 22 maj. Onsdagen den 23 maj träder arbetsgivarnas lockout i kraft.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.