Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag12.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggavtal & Löner

Lönedumpare etablerar sig i Sverige

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

Den tyska webbplatsen jobdumping.de förmedlar arbeten genom löneauktioner där den som är villig att jobba för lägst lön får jobbet.

Nu är företaget på väg att etablera sig i Sverige.

- Vi räknar med att lansera vår skandinaviska webbplats i augusti, säger delägaren och idékläckaren Fabian Löw till Byggindustrin.
Jobdumping.de lanserades i Tyskland i höstas och hittills har man förmedlat omkring 1 400 jobb genom auktioner. Fabian Löw håller inte med kritikerna om att upplägget utnyttjar arbetslösas utsatta situation, utan ser det i stället som ett sätt för arbetslösa att komma tillbaka på arbetsmarknaden.

- Det är lättare att få jobb genom oss än genom arbetsförmedlingen. Vi har också en tjänst för att förmedla provanställningar till fasta löner.

Namnet till trots tycker han inte att de dumpar löner - i alla fall inte enbart.

- Med vårt system kan lönerna lika gärna öka. Det ena benet i systemet är att arbetsgivare kan söka personal som bjuder under varandra i lön. Men arbetssökande kan också söka uppdragsgivare, och om flera är intresserade vinner den som erbjuder högst lön.  

I Tyskland har Jobdumping.de inte kunnat förmedla särskilt många jobb inom byggyrkena, trots att det finns många arbetslösa som torde vara villiga att sänka sina löneanspråk för att få jobb. Det beror på att byggsektorn har en branschöverenskommen minimilön. Fabian Löw hoppas kunna förmedla byggjobb i Sverige men Bo Antoni, vd för Sveriges Byggindustrier, är skeptisk.

- Vårt kollektivavtal fungerar inte så, men i den bästa av alla världar skulle vi ha ett avtal som var flexibelt och medgav olika lösningar.

Han har däremot inte någonting emot jobbauktioner eller lönekonkurrens.

- Rent principiellt är konkurrens bra. Man får ju inte fuska med systemen och använda skuggavtal men redan i dag har vi faktiskt en spridning från 109 kronor i timmen till över 200.

Byggnads ordförande Hans Tilly tror inte att upplägget har någon framtid på den svenska byggarbetsmarknaden.

- Konkurrera ska man göra enligt kollektivavtalets regler.

Auktionerna på jobdumping.de har alltid en miniminivå, men Hans Tilly tycker inte att det skulle ha någon betydelse om auktionerna alltid utgick från avtalets lägsta nivå, 109 kronor i timmen.

- Vi har inga miniminivåer i vårt kollektivavtal så det kan inte komma på fråga att göra på det viset. 109 kronor är en grundlön, ingen miniminivå. Vissa avtal har minimilöner men inte vi.

Att skriva in en lägstalön i avtalet är inget han tror på.

- Nej, vi har ett förhandlingssystem och kollektivavtal som Bo Antoni säger att han värnar om så jag utgår från att det inte finns några skäl att ändra på det systemet.

Att vara på kollissionskurs med facken är inget nytt för jobdumping.de.

- Vi försöker hitta arbeten medan facken förstör jobb så vi har olika intressen. Se bara på vad de åstadkommit i den tyska byggbranschen. 10 000 byggarbetare blev arbetslösa på grund av minimilönen. Facket vill ha mer pengar till medlemmarna för mindre och mindre arbete och det fungerar helt enkelt inte ekonomiskt, säger Fabian Löw.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.