Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag03.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggavtal & Löner

Lönedumpning misstänks vid industribygge

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV FREDRIK KARLSSON

Preemraff strax utanför Lysekil byggs nu ut för 3,5 miljarder kronor. Det innebär en av Sveriges största industriinvesteringar. Byggnadsarbetareförbundet misstänker att lönerna dumpas för utländska arbetare.

Över 1000 arbetare från hela världen är sysselsatta med projektet. Holländska ABB är huvudentreprenör och har i sin tur handlat upp tjänster från ett flertal olika entreprenörer från olika länder. För mekaniskt arbete och vissa montage är det däremot det italienska företaget IREM som är huvudentreprenör. De har bland annat anlitat upp emot ett hundratal thailändska rörmontörer. Nu förekommer uppgifter om att de endast tjänar två euro, ungefär 19 kronor i timmen. Misstankarna om att inte följa avtalet gäller även fler företag.

-Vi kan redan nu konstatera att ett italienskt företag som utför eljobb inte betalar ut avtalsenliga löner till ett antal elektriker. De struntar i att följa de avtal som de skrivit under, säger Henry Carlsson, ombudsman vid Bygg 6:an Väst till Bohusläningen.

Rustan Olsson är informationsansvarig för projektet för Preemraff.

-Vi har krävt att alla som jobbar här ska ha kollektivavtal. Vad varje enskild person har i lön har vi däremot ingen aning om, säger Rustan Olsson.

Byggnads och industrifacket finns på plats vid raffinaderiet varje vecka. Henry Carlsson säger att de nu kommer att utreda löneförhållandena för arbetarna.

-Vi avvaktar deras utredning. Jag tror att de har större chanser än vi för en sådan utredning, säger Rustan Olsson.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.